futás edzésterv kezdőknek,kezdő futók,futás elkezdése,kezdő edzésterv,futás edzésterv

Futás edzésterv kezdőknek: 3 szuper program, amit érdemes kipróbálnod

Forrás: getty images
Ha kezdő futóként szeretnél javítani a teljesítményeden és feldobnád egy kicsit a megszokott rutinodat, akkor jó helyen jársz, ugyanis mutatunk 3 könnyű és izgalmas kezdőknek szóló edzéstervet, amit bátran elvégezhetsz!

A kicsit strukturáltabb edzéstervre azért van szükség, mert segítségükkel fejleszthetsz az állóképességeden, sebességeden és erősebbé is válhatsz. Emellett remek motivációt is adhatnak a kezdő futóknak szóló edzéstervek, hiszen 30 perceket futni egy idő után elég unalmassá válhat. Ha teheted, minden héten próbáld ki az egyik edzéstervet. Később pedig hétről hétre 10 százalékkal növelheted az edzéstervben szereplő távot, vagy időt.

Mutatunk háromféle edzéstervet kezdő futóknak:

Edzésterv futópályára kezdőknek:

Sétálj két kört a pályán bemelegítésképp, aztán fuss három kört a pályán. Törekedj arra, hogy minden kört ugyanolyan tempóban teljesíts, maximum 5 mp legyen az időeredmények közti különbség.

Miért jó? Mert megtanít arra, hogyan fuss egy adott tempóban, ugyanakkora erőbedobással - ez pedig jól jön majd az első versenyedhez. A kezdő futók gyakori hibája, hogy elfutják a táv elejét, vagyis gyorsabb tempóban indítanak a kelleténél, ennek következtében pedig hamar elfáradnak.

Egyszerű gyorsító edzéstev kezdő futóknak

Bemelegítést követően négy kört kell teljesítened a futópályán. De itt még nincs vége, ugyanis a cél, hogy negatív splitekkel (részidőkkel) teljesítsd a távot, vagyis minden körnek gyorsabbnak kell lenni az előzőnél. Így fokozatosan emeled a sebességedet, a cél pedig, hogy az utolsó körben beleadj anyait-apait.

Miért jó? Ez a kezdő futóedzésterv felgyorsít, ráadásul a tempóválasztásról is tanulhatsz belőle. Ideális, ha tervezgeted, hogy lefutod életed első 5K-s versenyét.

Drillezés kezdőknek

Bemelegítést követően a következő 3 gyakorlatot végezd 30-50 méteren keresztül és 2-3 körben ismételd meg őket, mielőtt áttérnél a következő gyakorlatra: futás térdemeléssel, futás sarokemeléssel, futás keresztlépéssel (carioca).

Miért jó? A futótechnika fejlesztéséhez szuperek a különféle típusú drillek. Javíthatsz velük az agy-izom kommunikáción, hogy hatékonyabb legyél. Erősíthetsz velük, a koordinációdat, agilitásodat és egyensúlyérzékedet is remekül fejlesztheted a különféle drillekkel.

Természetesen minden edzésterv végrehajtása után szánj időt a levezetésre is. Futás után kocogj 5-10 percet, aztán pedig ne feledkezz meg a nyújtásról sem!

Olvasnál még a témában?