Borítókép: Ártalmas dolog minden nap futni?

Ártalmas dolog minden nap futni?

Szeretnél fogyni, és úgy érzed, az a heti három kocogás nem segít annyira? Vagy egyszerűen elkapott a gépszíj, és minden nap késztetést érzel, hogy futócipőt húzz? Lehet, hogy nem ez a legjobb döntés.


A rendszeres testedzés számtalan előnnyel jár a szervezeted számára, és a kilók elleni harcban is tökéletes fegyver. Ha fogyni akarsz, a hozzáértők azt javasolják, heti ötször végezz testedzést hatvan percen keresztül. A futás ugyan hibátlan edzési forma, mégis óvatosnak kell lenned. Mivel ugyanis mindig ugyanazokat az izomcsoportokat és ízületeket terheled vele, ez könnyen túlterhelésbe csaphat át, ebből pedig sérülések származhatnak.
Ahelyett, hogy heti hét alkalommal futásnak erednél, alkalmazz többféle kardio mozgást, és változtasd az edzéseid hosszát is. Így hamarabb látni fogod az eredményt, és nem fogsz lesérülni. Menj el túrázni, vagy válaszd az edzőtermet, ahol akár a zumba, akár a spinning is nagyon jó választás lehet. Ugyanakkor a bringázás, az ugrókötelezés, egy fitnesz dvd vagy az úszás is tökéletesen megfelel. Ha variálsz, az azért jó, mert ugyanúgy kalóriát égetsz mozgás közben, viszont mindig más és más izomcsoportot mozgatsz meg, amitől szebbek lesznek az izmaid és elkerülöd a sérüléseket. Hogy fokozd a hatást, építs be az edzéstervedbe erősítő edzéseket is, és amikor futsz, azt is variáld interval edzéssel és hegymenetekkel.
Azt se felejtsd el, hogy fontos, hogy figyelj a tested jelzéseire. Néhány naponta iktass be pihenőnapot, hogy regenrálódjanak az izmaid. Az is lehet, hogy ezeken a napokon egyáltalán nem sportolsz, vagy választhatsz kisebb intenzitású mozgásformákat, például a sétát vagy a kezdő jógát.