Borítókép: Hat ok, hogy kipróbáld az intervalt

Hat ok, hogy kipróbáld az intervalt

A váltott intenzitású edzés nem könnyű, és követel némi elszántságot. De megéri. Számos előnnyel jár, ha váltogatod a nagy erőfeszítést követelő, és a pihenő szakaszokat. És ez nemcsak a futásra, hanem bármely kardió mozgásformára igaz.


Segít az úszógumi ellen


Bár a kardió edzés természetesen az egész testedben zsírcsökkenést eredményez, az International Journal of Obesity egyik kísérlete szerint az interval edzés egyenesen a derékvonalat célozza meg. Ha növeled a sebességet, felveheted a harcot a legmakacsabb, hastáji zsírpárnákkal is, ami nemcsak azért jó, mert egy csomó ruha jobban áll majd rajtad, hanem azért is, mert ez az egész szervezeted egészségéhez hozzájárul. Ha nő vagy, a hasi háj különösen nagy veszélyt jelent, mert növeli a szívbetegségek és bizonyos rákok kialakulásának kockázatát.

Gyorsít


Ez a legegyértelműbb előny: az interval edzéstől gyorsabb leszel. Ha gyorsabb tempójú szaakszokkal tarkítod az edzésed, általánosságban véve is gyorsabb leszel, mindegy, hogy futsz, úszol, vagy biciklizel. Ha versenyre készülsz, semmiképp se hagyd ki edzésedből az intervalokat.

Edzés után is "edzel"


Az interval edzés fokozza az edzés utáni égési folyamatokat. Ez azt jelenti, hogy amikor már nem mozogsz, sőt, pihensz, vagy alszol, a szervezeted akkor is kalóriát éget, nem úgy, mint akkor, ha egyenletes intenzitású edzést végeztél. Szakértők szerint a legjobb, ha háromperces intenzív szakaszokat háromperces pihenőszakaszok követnek, és ezt 30-60 percig végzed.

Időhatékony


Az interval nagyon hatékony. Ha megspékeled az edzésed nehezebb szakaszokkal, az azt is jelenti, hogy kevesebb idő alatt több kalóriát égetsz el. Ráadásul ha váltogatod a megerőltető és a pihentető szakaszokat, tovább is bírod az edzést, mintha végig maximálisan odatennéd magad. Ilyen hatékony edzés mellett több időd jut a kellemesebb dolokra is.

Messzebbre jutsz


Még azok az interval edzések is, amelyek rövidebbek a többi mozgásformádnál, növelik az állóképességedet. Könnyebben fogod bírni a hosszabb futásokat, ha az edzéseid során intervalokat csinálsz. Az már csak hab a tortán, hogy a hegymenetek is könnyebben mennek majd.

Csökkenti a nyugalmi pulzusod


Minél kevesebbet ver a szíved percenként, annál kevésbé erőlködik a szervezet. Az interval a szívednek is jót tesz, így minden szívverésnél több vért pumpál, aminek következtében alacsonyabb lesz a pulzusod nyugalmi állapotban.