Borítókép: "A futópadtól kiakadok. A lépcsőzőgép is ugyanolyan hatásos?"

"A futópadtól kiakadok. A lépcsőzőgép is ugyanolyan hatásos?"

Forrás: europress
Ha a hidegben és a szmogban inkább a beltéri edzést választod és mondjuk a futópad nem a kedvenced, a lépcsőzőgép is hatásos lehet?

Susan Paul, a Runner’s World szakértője szerint a kettőnek nincs túl sok köze egymáshoz, hiszen maga a mozdulatsor nem hasonlít, más-más izomrostok dolgoznak, ezért a lépcsőzés inkább keresztedzésnek felelhet meg.

Ez viszont nem rossz hír, hiszen a lépcsőzőgépnek sok előnye is van. Fittségi szempontból hasonlít a futópadhoz, hiszen mindkettő aerob edzés, használata során nő az állóképességed, az alsótested izmai dolgoznak - a négyfejű combizom, combhajlítók, a lábszár izmai és farizmok.

„Mivel azonban a mozgástartomány különbözik a két gép használata során, az eredmények sem lesznek teljesen azonosak”
teszi hozzá.

A lépcsőzőgép azt a mozgást imitálja, amikor felsétálsz, vagy felfutsz a lépcsőn, ezért kardióedzésnek felel meg. Közben állíthatod a nehézséget, ezzel erősítheted az alsó végtagot, főképp a combizmod és farizmod. Mivel közben a testsúlyod egyik lábadról a másikra helyezed és közben kapaszkodhatsz is, könnyebb lehet az edzés. A csípő és térdízület mozgástartománya viszont így kisebb, mint ha futnál, ezért más izomrostok lépnek működésbe.

A futópadon ezzel szemben ugyanazok az izmok és izomrostok dolgoznak, mint szabadtéri futás közben. Persze általában könnyebb a futópadon futni, mert nem kell a környezeti tényezőkkel megküzdened (szél, meleg, hideg). Szakértők szerint érdemes 1-2%-os emelkedőn futni, hogy kicsit nehezíts a futópados edzésen.

Mit tehetsz? A legjobb, ha kevered a kettőt és ha a körülmények úgy hozzák, barátságot kötsz a futópaddal is. Heti 1-2 alkalom mindkét gépen elég arra, hogy fittebb, gyorsabb legyél és felkészülj a szabadtéri futásra is.