terepfutas terepfutoverseny kulfuldiverseny hazaiverseny

Új versenysorozat indult a hazai versenyek népszerűsítéséért

Forrás: Getty Images
A Nemzetközi Terepfutó Szövetség, az ITRA kezdeményezésére életre hívott National League célja, hogy a futókat a hazai versenyeken való részvételre ösztönözzék. A kezdeményezésről a szervezet magyarországi képviselőjével, Csányi Csanyával beszélgettünk.

"Az utóbbi években egyre inkább előnyben részesítik a futók a külföldi versenyeket az itthoniakkal a szemben" - kezdi Csányi Csanya Magyarország legnagyobb terepfutó versenye, a Salomon Ultra-Trail Hungary főszervezője, a Terepfutas.hu alapítója. "Míg anno, 10-15 éve elvétve indultak magyar külföldi versenyeken, addig mostanra trend lett külföldre járni. Amit bevallok nem annyira értek."

Ne érts félre, nem a külföldi versenyek ellen vagyok, és nem is az a célom, hogy csak az általam szervezett rendezvényre járjanak a magyarok"

Mondja Csanya, majd így folytatja: "én is voltam és megyek idén is külföldre. De jó lenne, ha a mérleg egy kicsit visszabillenne a magyar versenyek irányába, hiszen rengeteg szép és jó versenyünk van idehaza."

Az új sorozattal az ITRA egyik fő célja az, hogy minden futó ismerje meg a saját hazája adottságait, a külföldi élményszerzés mellett, másrészt a környezetvédelem, amire Csanya is hangsúlyosan felhívja a figyelmet.

"Brutális környezeti terheléssel jár az utazás. Gondoljunk csak bele, több ezer kilométert vagyunk képesek autózni, repülni egy-egy versenyért. Miközben lehet, hogy sokkal közelebb is hasonlóan szép élményekkel gazdagodhatunk. Talán ez is egy üzenet a futó számára, akiknek fontos a környezetvédelem és a környezettudatos gondolkodás" - folytatja Csanya, aki azt is elmondja milyen további előnyökkel jár a sorozat.

A versenyzők pontokat gyűjtenek, és felkerülnek egy nemzetközi ranglistára, ami azért valljuk be, elég nagy presztízs értéket képvisel"

Magyarázza Csanya, akitől azt is megtudtuk, hogy szervezőként miért éri meg a ligához csatlakozni.

"Szervezőként elsősorban tekintélyt, szakmai nívót jelent egy ITRA által elismert verseny. Ha versenyed ITRA pontot ad, akkor a futók sokkal szívesebben neveznek be rá, mivel vannak olyan nevesebb külföldi versenyek, ahová csak meghatározott ITRA ponttal lehet például nevezni" - hívja fel a figyelmet a versenyszervező, aki arról is beszélt, hogy kik és milyen feltételekkel csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

"Gyakorlatilag nincs megkötés, bárki regisztrálhat a meghatározott éves díj ellenében, hogy ITRA által elismert verseny legyen. Ami a pontozást illeti arra bevallom nincs rálátásom, tehát az, hogy a táv, szint, és a frissítőpontok számának arányában pontosan miért X pont egy adott verseny azt nem tudom, ezt az ITRA határozza meg a regisztráció során a verseny pontos adataiból" - tájékoztat Csanya, aki azt is elárulta nekünk, hogy jelenleg milyen magyar versenyek tartoznak a ligába.

Magyarországon jelenleg 21 verseny, 64 távja csatlakozott a kezdeményezéshez, a lista pedig folyamatosan bővül, így érdemes figyelni az oldalt."

A versenyeket ezen a linken böngészheted, ha pedig te is szeretnél a rangos sorozatban részt venni, akkor nincs más dolgod, csak regisztrálj magadnak egy ITRA profilt, és figyeld a folyamatosan bővülő kínálatot! További információkért pedig látogass el az ITRA oldalára.