terepfutás, Kilian Jornet, ultrafutás, 24 órás futás

Mennyit tud 24 órán Kilian Jornet?

Forrás: Getty Images
A terepfutás koronázatlan spanyol királya, Kilian Jornet folytatja a tőle szokatlan vállalások sorát. 24 órás futást tervez sík atlétikai pályán.

Napokon belül kiderül, hogy mikor kerül sor a beharangozott eseményre. Kilian az október közepi Hytteplanmila 10 km-es versenyt követően jelezte, hogy a felkészülés során bezsebelt sérülése kiújult, de mostanra úgy tűnik – a nem csekély kihívás alapján mindenképpen – hogy ismét futóképes.

HOW FAR CAN I RUN ON FLAT GROUND IN 24 HOURS?

Sport is for me a way to explore and find self knowledge. In this quest, last year I spent 24h climbing with my skis to do the most elevation I could. This year I came down from the mountains to try my endurance on flat ground, running for a full day on a track. It will be fun/painful to see how far I can run in 24h. Exact dates of the attempt are still being decided, we’ll announce it in the next few days. Stay tuned! #KilianPhantasm24h Salomon ℹ️ http://www.salomon.com/phantasm24 🎥 Field Productions

Posted by Kilian Jornet on Monday, November 16, 2020

„Látható, hogy miért költöztünk ide. Hegyek mindenhol! Számomra tökéletes hely, mert minden út felfelé vezet és végtelen lehetőséget tartogat. Mégis itt fogok pályán körözni 24 órán keresztül. Ez teljes mértékben ellentéte annak, amit szeretek. A hegyek között versenyezni számomra egyszerűbb, mert tudom, hogyan válasszak tempót, mennyire nyomhatom, minderre hogyan reagál az izomzatom és a keringésem. De körözni egy pályán egészen más még akkor is, ha ugyanúgy futásról beszélünk. Egészen más stratégiát kell alkalmazni, tartani kell egy bizonyos tempót és pulzust, ami szintén nem egyszerű, de ehhez az izomzatnak is alkalmazkodnia kell. Tudom, hogy olyasmit vállalok, amiben nem vagyok tapasztalt, de számomra mindig fontos volt, hogy új kihívásokat találjak. A komfortzónán kívülre kerülni mindig jó tapasztalat.”

Az eredeti koncepció szerint a görög ultrafutó, Yiannis Kouros rekordjának megdöntésére tesz kísérletet. A ma 64 éves legenda 23 éve fennálló világcsúcsa 303,506 km.

„Láttam Yiannis részidőit, amivel szeretnék is lépést tartani, ameddig csak lehet” - mondja Kilian. „Tudom, hogy óránként milyen sebességet kell tartanom, valamint az egyes kilométerek és körök tempóját. Az első 10 óra valamivel gyorsabb lesz, majd minden órában lassulni fogok. A legnagyobb dolog az lesz, ha nem lesznek izomproblémáin, és képes leszek folyamatosan frissíteni úgy, hogy ne kelljen hosszabb időkre leállnom.”

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft