maraton, Tokió Maraton, Eliud Kipchoge, Brigid Kosgei,

Eliud Kipchoge és Brigid Kosgei nyerték a Tokió Maratont

Forrás: Getty Images
Kipchoge pályafutása harmadik leggyorsabb maratonját futotta, Kosgei pedig a női idők harmadik leggyorsabbjával ért célba.

A kenyai világcsúcstartó, Eliud Kipchoge újabb komoly eredménnyel gazdagította már eddig is hosszú és rangos futamainak listáját: 2:02:40-nyel nyerte meg a Tokió Maratont. A kenyai Amos Kipruto, 17 másodperces egyéni csúcsot futott, és a második helyen ért célba, 2:03:13-mal. Őket az etióp Tamirat Tola követte 1 perces hátránnyal, 2:04:14-gyel harmadik lett.

37 évesen Kipchoge még mindig elképesztő formában van. Ezzel az eredménnyel minden idők negyedik legjobb hivatalos maratoni idejét érte el és élete harmadik leggyorsabb eredményét: 2018-ból származik az általa futott világcsúcs, 2:01:39-cel, 2019-ben pedig a London Maratonon futott 2:02:37-et. Két órán belüli 2019-es eredménye, az 1:59:40, melyet Bécsben futott, nem számít hivatalos időnek.

„Nagyon boldog vagyok” – mondta a kétszeres olimpiai maratoni győztes Kipchoge. „Azt mondtam előzetesen, hogy erős maratont szeretnék futni, ez így is lett, ráadásul új pályacsúcsot értem el, nagyon boldog vagyok, hogy megnyertem egy újabb fontos versenyt.”

Az esemény előtt Kipchoge a „ST:RO:NG” szót írta a célidőt-jósló kártyájára számok helyett, a 37 éves rekorder úgy érezte, elérte célját. Japán tehát jót tett Kipchoge-nak, hisz tavaly augusztust követően, amikor is aranyérmet szerzett a szapporói olimpiai maratonon, ismét emlékezetes eredményt ért el a szigetországban.

I am so proud to win in the streets of Tokyo, where the people have running in their heart and minds. After winning my...

Posted by Eliud Kipchoge on Saturday, March 5, 2022

Eliud Kipchoge szeretne mind a hat World Marathon Majors (WMM) versenyen elindulni és nyerni. A hat futam közül eddig négyet teljesített. Chicagóban 2014-ben nyert, Londonban 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban aratott győzelmet, Berlinben 2015-ben, 2017-ben és 2018-ban lett bajnok, ma a Tokió Maraton mellé is pipa kerülhetett, Boston és New York még vár rá.

A nők versenye is erős eredményeket hozott. A női világcsúcstartó, 28 éves kenyai Brigid Kosgei 2:16:02-vel nyert, ami minden idők harmadik leggyorsabb maratonja, és ezzel a női futamban is összejött az új pályacsúcs. Ennek ellenére Kosgei a versenyt követően úgy nyilatkozott, hogy a verseny utolsó szakaszán zavaró volt számára a szembeszél, ha ez nincs, jobb eredményt is tudott volna produkálni. A női második helyet az etióp Ashete Bekere szerezte meg 2:17:58-cal és a szintén etióp Gotytom Gebrselase lett a harmadik 2:18:18-cal.

Kosgei és Kipchoge a valaha volt leggyorsabb maratont futották Japánban. A férfi mezőnyben 27 fő futott 2:10 alatti célidőt, illetve öt nő teljesítette a távot 2:20 alatti eredményekkel.

A Tokió Maratonon 20 000 induló vett részt, a verseny visszatért a normál kerékvágásba az elmúlt két év járvány okozta viszontagságai után. 2020-ban, amikor a COVID-19 éppen csak kezdett elterjedni az egész világon, elit futóknak tartották meg, tavaly az esemény időpontját tavaszról őszre tolták, majd teljesen törölték.