Eliud Kipchoge, motiváció, gondolatok a futásról,

"Pozitívnak kell lenni. Ez az egyetlen módja annak, hogy élvezd az életet!" – mondja Eliud Kipchoge, a világ leggyorsabb maratonfutója!

Forrás: Getty Images
Miután megszerezte második olimpiai bajnoki címét, ráadásul két egymást követő olimpián, a kenyai hosszútávfutó Eliud Kipchoge tovább gyarapította már addig is meggyőző maratoni eredmény lajstromát. Ez volt a 11. győzelme a távon 13 hivatalos verseny közül, övé a jelenlegi maratoni világcsúcs (2:01:39) és a valaha volt leggyorsabb maratoni idő (1:59:40).

Sportkarrierjének elemzői folyamatosan kutatják sikereinek hátterét. Ha a Kipchoge jelenséget a kezdetektől mostanáig vizsgáljuk, az látható, hogy a kenyai atléta utánpótolás korosztályban ugyanúgy tudott sikeres lenni, mint 37 évesen. 2003-ban U20-as kategóriában – ekkor 19 éves volt - megnyerte a mezeifutó világbajnokságot, illetve 5000 méteren világbajnok lett. 18 évvel később pedig még mindig olyan színvonalon képes futni, amivel olimpiát nyert. Ilyen hosszú „élettartam” ezen a szinten ritka a sportban, persze Kipchoge mellett volt pár sportoló ikon, akinek hasonlóan alakult a pályája. Ilyen volt például az egykori maratoni világcsúcstartó Haile Gebrselassie, a jamaikai születésű, később szlovén állampolgárságú Merlene Ottey, aki még 44 évesen is olimpián indult vagy a német Heike Drechsler, aki máig az egyetlen kétszeres olimpiai bajnok távolugró.

Azt mondja Kipchoge, hogy az egyszerű, de koncentrált életvitel kulcsfontosságú volt mindig is az elért eredményeit illetően. Példátlanul sikeres maratonfutóként azonban még mindig vannak olyan céljai, amiket az elkövetkező években szeretne megvalósítani. Egy a közelmúltban rögzített sajtóbeszélgetés során mesélt karrierjéről, jövőbeli céljairól, edzéseiről, életéről, és arról, hogy vajon mitől vált ennyire inspirálóvá mások számára.

Eliud Kipchoge, motiváció,
Forrás: Getty Images

Eliud Kipchoge…

… eddigi pályafutása:

Mindig is élveztem a sportot az elmúlt 10 évben, elégedett vagyok az elért eredményekkel. Világbajnoki címet nyertem 5000 méteren, olimpiai bronzot és ezüstöt szintén 5000 méteren, ezüstöt a Nemzetközösségi Játékokon. Képes voltam olyan eredményeket elérni pályán is, amikkel úgy gondolom, hogy nyomot hagytam magam után, de nem bánom, hogy aztán áttértem az aszfaltra. Kulcsfontosságú volt számomra, hogy maratonfutóként is nyomot hagyjak azzal, hogy a legnagyobb versenyeket megnyerem, világcsúcsot futok és két óra alatt teljesítem a távot, és persze az is fontos volt, hogy olimpiai győzelmet érjek el. Több olyan futó van, aki meg tudná dönteni a maratoni világrekordot. Szerintem Geoffrey Kamworor esélyes lesz rá egy napon, de már Joshua Cheptegei is készül a távra és Kenenisa Bekele is ott van továbbra is.

… jövőbeli karriercéljai:

Fontos cél volt az egymást követő olimpiai bajnoki aranyak megszerzése, és bár szeretnék egy harmadikat is, más célok is szerepelnek a bakancslistámon. Az egyik az, hogy lefussam és meg is nyerjem az összes World Marathon Majors versenyt. Megpróbálkoznék egy 2 órán belüli maratonnal immár hivatalos versenyen, de ha én nem teszem meg, idővel más biztosan meg fogja. Soha nem gondoltam arra, hogy félmaratoni világcsúcsra készüljek, de az egyéni legjobbamat (59:25) szívesen megjavítanám egy 58 perc körülire. Hamarosan kezdődik a szezon, de most még túl korai lenne eldönteni, hogy a jövő évi félmaratoni világbajnokságot megcélozzam-e.

… edzésekhez való hozzáállása:

Mindig arra törekszem, hogy javítsam az erőnlétemet, úgy állok hozzá, a futáshoz, mint a tanuláshoz. Ha például két év múlva lesz egy fontos verseny – akárcsak egy fontos vizsga - alaposan meg kell tervezni a felkészülést. Időre van szükség az edzésekhez, a szervezet megfelelő felkészítéséhez. Például öt hónap már elegendő arra, hogy elég futásmennyiség kerüljön az izmaimba. Nem unalmas, amit csinálok. Mindig motiváltan ébredek, és készen állok az útra. Minden vasárnap hosszút futok, kéthetente 30 vagy 40 km-es távot teljesítek. Minden egyes nap igyekszem picivel többet teljesíteni, hogy elérjem a jövőbeli céljaimat. Edzem, eszem és pihenek. Pihentetem a testemet és az elmémet, ami két különböző dolog. Próbálok a jelenben élni, hogy mindig tudjam, hogyan állok.

Használjuk az innovációt és a technológiát – a világ ezen keresztül halad előre és fejlődik. A technológia mindenkinek hasznos, de mindenekelőtt olyan változás, amely egységessé tesz bennünket. Célja az is, hogy gyorsabbá váljon a regeneráció. Például le tudj futni egy maratont az egyik nap, másnap pedig képes legyél arra, hogy máshol teljesíts, például az irodában, ahol dolgozol. Tisztelem mások véleményét, és egyben kérem, hogy az enyémet is tartsák tiszteletben. Fontos, hogy össze tudjunk fogni és közösen tudjunk előre lépni.

eliud kipchoge, motiváció,
Forrás: Getty Images

… életszemlélete:

Az egyszerű élet híve vagyok. Fontos, hogy alázatosan élj. Az egyszerűségre való törekvés tudatossá teszi azt, amit csinálok, így vagyok jelen minden pillanatban. Ha nem gondolkodnék így, elfelejteném, mi az, ami fontos, elveszíthetném a kapcsolatot a külvilággal.

A Covid-járvány idején megtanultam kezelni a bizonytalanságot. Azt is megtanultam, hogy a világ milyen nagy, és tele van kihívásokkal. Előfordul néha, hogy elveszítjük a pozitivitást és a negatív gondolatok veszik át az uralmat. Ilyenkor többlettudásra van szükség ahhoz, hogy eligazodj a bizonytalanságokban.

Sportolónak lenni és gazdaságot vezetni két különböző dolog. De a mondás szerint: ki mit vet, úgy arat, mindkét törekvésre érvényes. Ha jókor vetsz, jó termést fogsz aratni. Sportolóként pedig, ha jó az edzésmunkád, akkor jól teljesítesz.

… mint inspiráló személyiség és nagykövet:

  • Szeretnék majd csendben visszavonulni. Szeretném körbejárni a világot, másokkal együtt futni és inspirálni. Vállalkozást szeretnék indítani, hogy munkát adjak másoknak. Szeretnék az alapítványomra összpontosítani, és kiterjeszteni a munkámat Kenyán kívülre, Afrikába, hogy több ember életét megváltoztassuk.
  • Szeretnék ihletet adni iskolás gyerekeknek, bármit is sportoljanak. Szeretném az embereket motiválni abban, hogy váljanak egészségesebbé és vegyenek részt a környezet megóvásában. Szeretném, ha mindenki részt venne a bolygónk védelmével kapcsolatos tennivalókban, oktatásában.
  • A gyerekeink jelentik a jövőt, és egyben ők a bolygónk jövője. Fontos például a jó futókörnyezet. A gyerekek akkor lesznek egészségesek, ha a levegő, amit belélegeznek jó minőségű, a mozgás az iskolai teljesítményüket is javítja.
  • Nagy felelősség számomra, de nagyon boldog vagyok, hogy a 2024-es párizsi olimpia egyik nagykövete lehetek. Nagyon különleges felkérés ez! Az olimpia maratoni futamán nyílt versenyen 30 000 ember rajthoz állhat és teljesítheti az olimpiai maratoni futást.
  • Ha egyszer Kenya megkapná a lehetőségét, annak, hogy atlétikai világbajnokságot rendezzen, az nagyszerű lenne. Csak ülnék és nézném, ahogyan a fiatal sportolók versenyeznek. Én lennék a legboldogabb, ha a világ legjobb sportolóit üdvözölhetném Kenyában.
eliud kipchoge, motiváció, lewis hamilton,
Forrás: Getty Images
14 dolog, amit valószínű nem tudsz Eliud Kipchoge-ról

1. Kedvenc étel: ugali (polenta-szerű étel, amihez különböző növényi liszteket például kukoricalisztet használnak).
2. Kedvenc állat: elefánt.
3. Kedvenc focicsapat: Barcelona.
4. Hely(ek), ahová szeretne eljutni: Dél-Amerikába és Haitire, hogy megnézzem, hogyan élnek ott az emberek.
5. A történelem legjobb hosszútávfutója: Haile Gebrselassie.
6. Legnagyobb bálvány vagy személy, aki inspirál: Lewis Hamilton, az elképesztő koncentrációért, amit vezetés közben mutat.
7. A pillanat, amire a legbüszkébb vagy: amikor két óra alatt futottam.
8. A sport, amit űznél, ha nem lennél futó: tenisz.
9. Egy dolog, amit nagyon nem szeretsz: negativitás.
10. Hobbi a futáson kívül: séta a családommal, időtöltés a farmon, és könyveket olvasok, hogy gyarapítsam a tudásomat.
11. Életed legjobb eseménye az atlétikán kívül: amikor egy Forma-1-es futamon voltam Abu-Dzabiban.
12. Egy dolog, ami nélkül nem tudsz élni: a naplóm.
13. Egy mondatban írd le az edződdel való kapcsolatodat: Ő az edzőm a sportban, az üzleti életben és az életben.
14. Életed mottója: pozitívnak kell lenni. Ez az egyetlen módja annak, hogy élvezd az életet!

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft