maraton,2 órán belüli maraton,1.59.40,Eliud Kipchoge,INEOS 1.59

Eliud Kipchoge áttörte a maratoni futás 2 órás határát

Forrás: Szász Norbert
Pár perccel a célba érkezés után már milliók tudták, hogy a kenyai klasszis 1.59.40-et futott Bécsben az INEOS 1.59 Challengen és micsoda precíziós csapatmunka eredménye lett mindez...

...És én olyan szerencsés vagyok, hogy személyesen is láthattam az INEOS 1.59 Challenge-et.

Amikor kiderült, hogy Bécs lesz a projekt helyszíne és az esemény nyilvános, tudtam, hogy ott akarok lenni. Az ember életében nem sűrűn esik meg, hogy ekkora sporttörténelmi esemény részese lehet. A maratonfutás históriájának elképesztő két órájának lehettünk tanúi!

S hogy mindez túlontúl mesterséges környezetben zajlott? Ki bánja, hiszen így is fel kellett rá készülni, így is baromi kemény munka áll az egész csapat mögött. Számomra ráadásul eszméletlen szimpatikus ez az Eliud nevű kenyai "futósrác" a maga szerénységével, aki tavaly Berlinben világcsúcsot futott a távon (2.01.39). Ja hogy pályaatlétaként nem ért el ekkora sikereket? Ő arra született, hogy maratont fusson. Maratont fusson 2 órán belül. Nem véletlenül lett ő a kiválasztott erre a kihívásra. Amikor az utolsó kilométereit futotta, összeszorult gyomorral vártam, hogy férjen bele, legyen meg neki. Egyszerűen megérdemli!

maraton,INEOS 1.59,Eliud Kipchoge
Forrás: Szász Norbert

Eszméletlen profi módon állt össze ez a futás. A pálya kialakítása, az időjárás, az iramfutók szerepe, a felvezető és közvetítő autók helye, az emberek érdeklődése és szurkolása, a hangulat lelkesítő ereje...teljesnek hatott minden ahhoz, hogy valóra váljon mindez.

maraton,INEOS 1.59,Eliud Kipchoge
Forrás: Szász Norbert

Kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik a maratonfutás története, hogy mi lesz a következő állomás, megvalósítandó, reális cél. Abban azonban biztos vagyok, hogy kár lett volna kihagyni az INEOS 1.59 eseményt, nagy élmény volt!

Szász Norbert készített szuper fotókat, közülük válogattam párat: