Borítókép: Az, hogy mennyire vagy gyors, a lábfejed méretéből derül ki - állítja egy új kutatás

Az, hogy mennyire vagy gyors, a lábfejed méretéből derül ki - állítja egy új kutatás

Forrás: getty images
Egy tanulmány azt állítja, hogy a gyorsaságod attól függ, milyen hosszúak a lábujjaid.

Lehet, hogy Japánban nem pörög úgy a futás, mint Kenyában vagy Etiópiában, de valamit jól csinálnak. A múlt havi Tokiói Maratonon ugyanis 9 férfi ért célba 2:10 alatt. Egy új kutatás pedig rá is jött, mi ennek a szuper teljesítménynek az oka: a futók lábujjainak hossza.

Az egyik japán egyetem kutató 45 profi futót és 45 kezdőt vizsgáltak. Először megmérték a lábközépcsontjuk és a lábujjperceik hosszát MRI-vel. Aztán a láb egész hosszát is rögzítették (mivel ugye a nagyobb lábbal rendelkező embereknek alapból hosszabbak ezek a csontjait) és összehasonlították a két csoport eredményeit.

Arra jöttek rá, hogy a profi futóknak átlagosan 0.5-1%-kal hosszabb voltak az ujjperceik a nagylábujjukon és a következőn is, mint kevésbé sportos társaiknak - egy korábbi tanulmány egyébként már hasonló eredményeket hozott. A kutatók szerint a hosszabb csontok hatására gyorsabb sebesség elérésére képesek a futók.

Dr. Ethan Ciment, sportorvos szerint van ebben igazság, mivel ő is megfigyelte, hogy az eredményes futó klienseinek hosszabbak a lábujjaik, mint azoknak, akik más sportot űznek.

A fenti eredményekről beszámoló japánok arra is rájöttek, hogy azoknak a futóknak, akik gazdaságosabban futottak (vagyis kevesebb energiát használtak a sebesség megtartásához), hosszabb az Achillesük, mint a kevésbé gazdaságosan sportolóknak.

Ezek érdekes eredmények, de mi a helyzet az átlagos futókkal?

Ciment szerint bizony vannak olyan fizikai tulajdonságok, amiknek hatására könnyebben megy a futás egyeseknek. Ettől függetlenül bármilyen hosszú is legyen a lábujjperced, nem nagyon tudsz a méretén változtatni. De azért ne aggódj, mert például a súlyod és az általános egészségi állapotod is megjósolhatja, mennyire tudsz gyorsan futni - szóval inkább koncenrtálj ezekre (amúgy is könnyebben tudsz rajtuk változtatni).