tokyo 2020, 10 000 méter, fáradásos törés, Geoffrey Kamworor,

Geoffrey Kamworor nem tud rajthoz állni az olimpián

Forrás: Sarah Stier / Getty Images
A háromszoros félmaratoni világbajnok, korábbi félmaratoni világcsúcstartó, kétszeres New York Maraton győztes 10 000 méteren indult volna, ám fáradásos törést diagnosztizáltak nála, emiatt nem lesz ott Tokióban a pénteki versenyen.

Éremesélyesként tartották számon a 28 éves kenyait, aki kifejezetten 10 000 méterre fókuszált az ötkarikás játékok miatt. A múlt csütörtökön készült MR felvétel alapján minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a bokáján fáradásos törés jelei mutatkoznak, aminek gyógyulásához több hétnyi szünetet kell tartania, emiatt pedig kizárt, hogy részt vehessen az olimpián.

„Nagyon megdöbbentett a diagnózis, hogy őszinte legyek. Nagyon sokat dolgoztam az olimpiai szereplésért” - mondta a csalódott atléta. „Sok időt, energiát és pénzt áldoztam arra, hogy felkészüljek, ez a történet az utolsó pillanatban…szívszorító.”

„Ezen a héten meg kellett hoznom a nehéz döntést, kihagyom az olimpiát. Úgy éreztem, erős vagyok és jó állapotban, de sajnos van egy fájdalmas terület a lábamon, ami megakadályozza, hogy felhúzzam a szögest és lefussam a pályán a 25 kört. A jelenleg meglévő erőnlétemre építve, maratoni felkészüléssel folytatom. Hamarosan találkozunk.”

A sérülés következménye lehet annak, hogy tavaly júniusban otthona közelében edzés közben elütötte egy motorkerékpár és eltörött a sípcsontja.

Kamworort Rhonex Kiprutoval, a 2018-as U20-as 10 000 méteres világbajnokkal, 10 km-es utcai világrekorderrel szeretné a kenyai szövetség kiváltani. A kenyai csapat vezetője elmondta, hogy egyeztetés alatt van a csere lehetősége, a szigorú olimpiai kvalifikációs szabályoknak a 21 éves Kipruto teljesítménye alapján abszolút megfelel.

A férfiak 10 000 méteres döntőjét július 30-án, pénteken rendezik.

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft