maraton,hosszú futás,edzés,motiváció

Miért fuss hosszúkat a maraton előtt?

Forrás: Eliud Kipchoge Facebook oldal
Vajon miért van szükség erre az edzéstípusra? Miért nem elég mondjuk közepesen hosszúkat futni? Ha maratonra készülsz, mi legyen a táv a hosszú futáson?

Híres maratonisták és edzők osztják meg a tapasztalataikat a hosszú futás jelentőségéről, olyan futók és szakemberek, akik gondolatait érdemes meghallgatni!

"Mind a kettő nagyon fontos: ha nem futsz tempót, nem tudsz jó maratont futni, ha nem futsz hosszút, csak tempót, nem tudod teljesíteni a távot.”
Kenenisa Bekele (ETH)

Hogyan készülnek a hosszú futásra, ha csapatban futnak: ki dönt arról, hogy ki fusson legelöl, mikor és mennyi beszéd fér bele egy igazán koncentrált futásba, magaslaton vagy a tengerszinthez képest alacsonyabban fekvő területeken jobb futni, tudatják-e egymással, ha érzésre gyors a tempó vagy egyszerűen igazodnak, mert, ha nem teszik, könnyen magukra maradhatnak a futás egészére, milyen szerepe van az edzőnek a tréningek során, van-e versengés maguk között az edzéseken, hány 40 km környéki hosszút futnak 1-1 maraton előtt, milyen időközönként érdemes minimum frissíteni ezeken az edzéseken és mennyire nehéz az, hogy a hét végén – általában vasárnap - futják a hosszúkat?

"A hosszúfutás olyan, mint az élet, közben lehetsz fönt és lehetsz lent, de amikor megérkezel a végére, valójában boldog vagy."
Eliud Kipchoge (KEN)

Ezekre a kérdésekre is választ ad a video, amelyben megszólal például a maratoni világcsúcstartó, Eliud Kipchoge, pályatársa és nagy riválisa, Kenenisa Bekele, a félmaratoni világcsúcstartó Geoffrey Kamworor, vagy az 5 km-es utcai futás világrekordere, Joshua Cheptegei.

Szóval akkor miért fontos a hosszú futás?

  • Adaptációt jelent a tervezett távhoz.
  • A szervezet hozzászokik a hosszabb idejű terheléshez.
  • Megtanítjuk a szervezet számára, hogy mi lesz a feladata.
  • A tempót gyakoroljuk.
maraton,hosszú futás,motiváció
Forrás: Geoffrey Kamworor Facebook oldal

Ha pedig elblicceled ezt az edzéstípust?

Ha valaki kihagyja a hosszú futásokat vagy legalább is nem a tervezett távhoz passzoló hosszban futja, nem tud jó(l) maratont futni, szinte biztos, hogy jelentkezik valamilyen probléma a versenyen.

"Ha megvan hozzá az állóképességed és a felkészültséged, a maraton könnyű!"
Getaneh Tessema (ETH), edző

Ilyen volt az utolsó "live" New York Maraton: