futás, maszk

Közterületen mindenhol kötelező a maszk - futhatok maszk nélkül?

Forrás: Unsplash/ Mika Baumeister
Március 8-tól új szabályok léptek érvénybe a koronavírus elleni védekezés miatt - többek között kötelező lett közterületen is maszkot viselni. De vajon ez mennyire érinti a futókat, a szabadtéren sportolókat?

Az utóbbi napokban többen írtatok nekünk azzal kapcsolatban, hogy az rendben van, hogy mostantól kötelező maszkot viselni a közterületeken is az egész országban, de mi a helyzet azokkal, akik kint futnak, sportolnak?

Magáról a maszkban futásról több cikkünk is készült a témában:

Március 8-tól hivatalosan nem kell maszkban futni - a sportoláshoz nem kötelező eltakarni az arcot, mindössze fontos törekedni arra, hogy betartsd a szükséges távolságot. Előkerestük a kormányrendelet erre vonatkozó részét is, így érdemes átnézned, ha eddig nem voltál biztos abban, el kell -e takarnod az arcodat edzés közben.

3. § (1) A kijárási tilalmon kívüli időben az egyéni szabadidős sporttevékenység külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható, azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

(2) Az egyéni szabadidős sporttevékenység során nem kell a maszkot viselni.

(3) A külterületen, illetve a települések belterületén található parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, azok az e rendelet hatálybalépésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint látogathatóak