futás covid után, sportolás covid után, szűrővizsgálat, kardiológia, sportorvos, szövődmé

Hogyan térj vissza a futáshoz COVID után?

Forrás: Getty Images
Mostanáig közel 115 millió ember kapta el a koronavírust a világon, a halálos áldozatok száma több mint 2,5 millió. Sok mindent tudunk ma már erről az életünket 1 éve teljesen felforgató betegségről. Többek között azt is, hogy a fertőzés lezajlását követően milyen menetrend szerint érdemes visszatérni a sporthoz és előzetesen milyen szűrővizsgálatokat javasolt elvégeztetni.

A koronavíruson átesett amatőr futók egy része azért is van különösen veszélyes helyzetben, mert sokuk nem használ pulzusmérőt, ami objektíven mutatná, ha esetleg gond van, másrészt hajlamosak olyan futótempót diktálni, ami növelheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.

4 db kineziológiai szalag - zöld

4 db kineziológiai szalag - zöld

A kineziológiai szalagot különösen a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére lehet gyorsan és hatékonyan alkalmazni. Fájdalommentes és hatékony segítséget nyújt ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc- és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is. De alkalmazható menstruációs panaszok enyhítésére is. A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom receptorokra nehezedő nyomása is. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását illetve csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

6390 Ft

Dr. Vizi András gyermeksebész és traumatológus, a Gyermeksport Egészségügyi Csapat vezetője, a Pick Kézilabda Akadémia orvosi csapatának tagja, amatőr futó és triatlonista segítségével jártuk körbe a témát.

Ha egy amatőr futó átesik a koronavírus-fertőzésen, az ajánlások alapján hogyan térhet vissza a sportoláshoz?

Egy olyan betegségről beszélünk, aminek az akut fázisában megfigyelhető jelenségeket ismerjük: légúti tüneteket, köhögést, magas lázat, szaglás- és ízvesztést okoz jellemzően. A hosszútávú hatásáról viszont elég keveset tudunk. De már az első hullám idején is kaptunk olyan szakmai híreket, amelyek arról szóltak, hogy lezajlott COVID fertőzés után sportolóknál jelentkeztek nagyon súlyos kardiális mellékhatások. Ez olyan veszélyfaktor, ami az amatőr sportoló életében is jelentős problémát jelenthet.

Bár sok amatőr futó azt mondja, hogy ő csak 3-5 km-t „lötyög”, viszont az átlag futónál ez a lötyögés sajnos nem az alacsony pulzuszónán zajló kocogást jelenti, hanem magasabb intenzitásút és ezért magasabb kockázatot is jelent.

Minden olyan embernek, aki igazoltan átesett a koronavíruson és aktívan sportol – és ez nem nordic walking, séta vagy konditermi edzés, hanem futás, ami magas pulzuson zajló, kardiálisan megterhelő mozgás – a felépülést követően javaslom a koronavírus utáni szűrővizsgálatok elvégzését.

Ebből a szempontból azok a futók, akik pulzuskontrollal és edzővel futnak, nagyobb biztonságban vannak?

Igen, ugyanis az Országos Sportegészségügyi Intézet ajánlása alapján a koronavírus lezajlását követő 2 héttel a nagyon alacsony, 1-es pulzuszónás edzésmunka már elkezdhető. Ha valakinek fogalma sincs arról, hogy mit jelent az alacsony pulzus, vagy az 1-es, 2-es zóna és a többi, az nagyon könnyen olyan hibába eshet, aminek az lesz a vége, hogy túlterheli a szervezetét a betegség után. Nem feltétlenül kell a legrosszabbra gondolni, elég csak az, hogy olyan krónikus gyulladás lép fel a szívizomban, amiből utána évekig nem tud meggyógyulni.

sportorvos, kardiológia, koronavírus, szövődmények, futás covid után, szűrővizsgálat,
Forrás: Vizi András
Dr. Vizi András gyermeksebész és traumatológus, a

Minden futónak javasolnék egy kivizsgálást a teljes visszatérés előtt. Azt szoktam mondani erre, hogy egy életünk van. Versenyekre, cipőkre, órákra, telefonokra elköltünk egy évben másfél millió forintot, egy ilyen szűrővizsgálat 35 ezer forintból elvégeztethető. Az eredmény tükrében lehet folytatni az edzésmunkát bizonytalanság nélkül. Leveszi a mentális terhet a futóról, ha van egy pontos kép a szervezet állapotáról a vírusfertőzést követően.

Az igazolt sportolóknál jelentési kötelezettség kapcsolódik az egyesület felé a vírusfertőzés tényét illetően, amihez automatikusan társul a versenyengedély elvesztése is. Ez nem büntetés, hanem biztonság. Amint a sportoló elvégezteti az egészségügyi szűrést, az eredménytől függően kapja vissza a sportoláshoz szükséges engedélyt. Szerencsére amatőrök között is sokan elvégeztetik a javasolt szűrővizsgálatokat.

Egyébként ajánlott azok számára is, akik alapvetően nem sportolnak?

Diplomatikus választ tudok erre adni: javasolt, de nem kötelező. Biztos, hogy a fenti mellékhatásokat főleg fizikai megterhelés hozza ki. Egy olyan ember, aki nem sportol, nem biztos, hogy találkozik olyan szövődményekkel, amiket egyébként a sport hozna ki nála.

Ezt a cikket sok egyéb érdekes tartalom mellett megtalálod a friss Runner's Worldben!

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft