WHO, világjárvány, aktivitás, futás, mozgás

A WHO ajánlása heti 300 perc mozgás!

Forrás: Rémi Boyer / Unsplash
Az Egészségügyi Világszervezet szerint egy egészséges felnőttnek hetente legalább 300 percet mozgással kellene töltenie.

300 perc hetente, azaz 5 óra egy héten – ez azaz időtartam, amit minimálisan valamilyen aktív tevékenységgel kellene tölteni. A WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) közleményét amiatt adta ki, mert a világjárvány kitörése óta az inaktivitás még inkább elterjedt világszerte. A szervezet szerint minden ötödik kamasz és minden negyedik felnőtt keveset mozog, mindez nagyjából 54 milliárd dollárjába kerül az egészségügyi ellátásnak. Az ajánlás szerint az egészséges felnőtt lakosság számára heti 300 perc aktív tevékenység javasolt, gyermekek és serdülők számára pedig napi 60 perc!

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Egy lelkes futó számára ezek a számok egyáltalán nem okoznak problémát, ám kutatások igazolták, hogy a járvány kitörése óta még az aktív népesség körében is csökkent a mozgásos tevékenységekre fordított idő. Egy tanulmány arról számolt be, hogy az a csoport, amely az aktivitás szintjének legnagyobb csökkenését mutatta, a 40 éven aluliak. Noha éppen ez a korosztály volt az, amely a legaktívabb volt a járvány kitörését megelőzően. Ám a kijárási korlátozások és tilalmak bevezetésével ez a kör szinte teljesen leállt a mozgással. Ennek magyarázata valószínűleg annak a magas stressz-szintnek tulajdonítható, amit sok fiatal, családos élt át az otthon töltött időszak alatt. Az otthon végezhető munkalehetőségek korlátozottsága, munkahelyek elvesztése, a közoktatás teljes leállása, a gyermekek otthoni foglalkoztatása sokakban keltettek komoly feszültséget, ami miatt a mozgás teljesen kiesett a prioritások közül.

WHO, mozgás, futás, járvány, világjárvány, aktivitás,
Forrás: Lucas Favre / Unsplash

A WHO 150 és 300 perc közé teszi azt az időbeni ajánlást, amit egy felnőttnek mozgással kellene töltenie heti szinten. Ez azt jelentené, hogy heti 5 alkalommal egy órás mozgással elérhető a maximális időtartam.

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Hogyan térj vissza a futáshoz, ha most aztán tényleg újrakezded?

Szerencsére, függetlenül attól, hogy a koronavírus-járvány melyik szakaszában jár az ország, ahol élsz, jó eséllyel van lehetőség a szabadtéri egyéni sportok gyakorlására. A visszatérést fokozatosan kezd el, kezdetben a séta-futás kombó is tökéletes, ha rutinos futó voltál, akkor 30-40 perc könnyű kocogással is kezdhetsz. Nem kell rögtön az első hétre belőni a heti 300 percet. Ha hosszú idő kimaradt, akkor általános szabály lehet az, hogy hetente 10 százalékkal emeled az össztávot vagy időtartamot. Kezdettől fogva nyújts, hengerezz és heti legalább egy erősítésnek is csinálj helyet! S persze nem muszáj csak futni. Gyalogolj, túrázz, enyhébb napokon akár bringázhatsz is.