futás, futó, covid, covid futás

Világjárvány idején a futás a tökéletes sport, de miért is?

Forrás: Getty Images
Hogy miért is vagyunk nagyon szerencsések mi, futók?

Ez az év senki számára sem volt könnyű, azonban mindent összevetve a futók kifejezetten szerencséseknek mondhatják magukat.

Gondolj csak bele:

Ez az a sport, amit minden lezárás ellenére is szabadon lehet űzni, ráadásul általa a természetbe is kiszabadulhatsz, a Strava és social media felületek segítségével pedig továbbra is kapcsolatban maradhatsz a futóismerőseiddel! Arról nem beszélve, hogy bármilyen időjárásban űzheted a szabadban.

Robert Swoap amerikai pszichológus professzor szerint:

„Jelenleg ez a tökéletes sport!”

Elmondta, hogy ilyen helyzetben, mint amiben most van a világ, az embereknek olyan sportra van szüksége, amivel tudnak kapcsolódni másokhoz, ha szeretnének, ezzel csökkentve az elszigeteltség érzését. Futni pedig párban vagy kisebb csoportban a szabadban még mindig lehet biztonságosan. De ha egyedül futsz, akkor is tarthatod a kapcsolatot a sporttársakkal! Azt is hozzátette, hogy ez egy kifejezetten olyan mozgásforma, ami nem csak testileg, de szellemileg is felfrissít, szinte teljesen kikapcsolhatod az agyad közben, így az elméd megtisztulhat.

Nem véletlen, hogy rengetegen húztak futócipőt 2020-ban annak ellenére is, hogy nincsenek versenycélok, és a járványhelyzet teljesen rányomta a bélyegét sokak motivációjára!

De, mi az amivel maximalizálhatod a futás lelkedve gyakorolt pozitív hatásait?

  • próbáld ki a mindful futást
  • legyen mindenhéten legalább egy olyan futásod, amikor van nem viszed az órád, vagy csak utólag csekkolod a teljesítményed, csak futsz, ahogy és amennyit kedved tartja
  • amikor csak teheted, az erdőben, természetben fuss: ez ugyanis önmagában is remek hatással van a mentális egészségre és elűzi a stresszt is, futással kombinálva viszont igazi audász
  • futás végére mindig találj ki magadnak valami jutalmat: egy finom smoothie bowl, egy forró fürdő, amit csak szeretnél...

Boldog futásokat kívánunk mindenkinek!

Fuss és Főzz

Fuss és Főzz

A sportolók életében rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás, hogy edzés terved valóban teljesülni tudjon. A Fuss & Főzz a Runner’s World Magazin hasábjain megjelent legjobb recepteket tartalmazza!

 

3995 Ft

4995 Ft