Borítókép: Magyarország feljutással hangolt a budapesti világbajnokságra

Magyarország feljutással hangolt a budapesti világbajnokságra

Forrás: European Athletics
Fantasztikusan sikerült a magyar válogatott számára a csapat Európa-bajnokság B-divíziója, amelyet három napon át tartó magabiztos teljesítménnyel megnyert. A 2023-as budapesti világbajnokság házigazdája így Európa legjobb 16 nemzete közé jutott.

Kevesebb mint két hónap van az év legnagyobb megmérettetéséig, amelynek augusztus 19. és 27. között Budapest ad otthont. A világbajnokság előtt kevesebb mint két hónappal a csapat Európa-bajnokság minden országnak egy tökéletes erőfelmérő volt, hogy hol is tart az atlétáik formája.

A kontinens nemzeteit három szintre osztották a két évvel ezelőtti csapat Eb végeredménye alapján. 2021-ben Magyarország a harmadosztályt megnyerve jutott fel a B-divízióba, ahonnan most rögtön sikerült is még magasabb szintre kerülni – egyenesen a legjobbak közé. A keddtől csütörtökig tartó 37 versenyszámon át zajló pontgyűjtögetésben a mieink ellenfelei Románia, Észtország, Dánia, Szlovénia, Litvánia, Bulgária, Szlovákia, Lettország, Horvátország, Izland, Szerbia, Ciprus, Moldova, Ukrajna és Luxemburg voltak.

Amellett, hogy a csapat Eb egy igencsak izgalmas formátumú viadal, a magyar atléták számára lehetőséget biztosít arra is, hogy erős mezőnyökben jó eredményeket elérve kerüljenek még közelebb nagy álmukhoz, a budapesti világbajnokságon való részvételhez.

Ugyan a világbajnoki éremre leginkább esélyes magyar, Halász Bence mellett Eb-4. gerelyhajítónk, Szilágyi Réka és az apró sérüléssel bajlódó Pap Márk sem volt ott a válogatottban, mégis egy nagyon erős keret utazott el Dél-Lengyelországba.

Forrás: European Athletics

Ezt jól bizonyítja, hogy a magyar atléták 37 számból 26-ban is a Top 5-ben végeztek. Győzelemmel segítette csapatát a súlylökés 2018-as fedett pályás világbajnoka, Márton Anita, a 400 méteren 45 másodpercen belüli eredményre képes Molnár Attila, a 3000 méteres akadályfutás fiatal üstököse, Palkovits István, illetve az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca 100 m gáton. A legemlékezetesebb produkciót a Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka, Sulyán Alexa összetételű női 4x100 méteres váltó mutatta be, amely 43.49 másodperces új nemzeti rekordot ért el.

Szintén élete legjobb formájában versenyzett Kéri Bianka, aki először futott két percen belül 800 méteren: 1:59.80-as teljesítményével a budapesti vb-szintet is sikerrel abszolválta. Molnár Janka 400 méteren ért el U23-as magyar csúcsot, Klekner Hanga pedig 4,45 méterrel beállította egyéni csúcsát rúdugrásban.

Magyarország három nap alatt 456.5 pontot gyűjtött, amivel megmutatta erejét a világnak. A világbajnokságon a hazai pálya erejét kihasználva még többre lehetnek képesek. 35-40 atlétának is reális esélye van arra, hogy a Nemzeti Atlétikai Központban képviselhesse a piros-fehér-zöld színeket. A vb programja úgy lett összeállítva, hogy minden délelőtt és este legyen kinek szurkolni.

Ez alól nem kivétel az augusztus 19-i nyitónap sem, ahol már délelőtt a magyar vegyes váltó mellett férfi kalapácsvetésben, női hétpróbában, férfi 3000 m akadályon, női távolugrásban és férfi 100 méteren is hazai atlétákat láthatunk a továbbjutásért harcolni. Már 3000 Ft-ért megtapasztalható a világbajnokság varázsa, ami garantáltan beszippantja a következő nyolc napra is az embert!

Az első esti programban a világrekorddal kecsegtető férfi súlylökés, a hihetetlen fordulatokat ígérő női 10 000 méter és a 4x400-as vegyes váltó döntői mellett férfi 1500 méteren, női hétpróbában és férfi diszkoszvetésben is szurkolhatunk magyar atlétának.

Már közel 200 000 belépő elkelt, szóval érdemes minél hamarabb megvenni a jegyeket és a bérleteket IDE KATTINTVA.