Borítókép: Takács Boglárka két magyar csúcsot is megdöntött Budapesten

Takács Boglárka két magyar csúcsot is megdöntött Budapesten

Forrás: K.M.
Fantasztikusan sikerült Takács Boglárka számára a Magyar Nagydíjsorozat csütörtöki budapesti versenye: a 100 és a 200 métert is új országos csúccsal nyerte meg.

A Honvéd fiatal sprintere remek formában kezdte a szabadtéri szezont, ugyanis rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy átírja a 100 méter magyar rekordját, ami immáron 11.23 másodperc.

A tavalyi Eb-n elődöntőbe jutó fiatal versenyző 200 méteren talán még nagyobb bravúrt mutatott be a Lantos Mihály Sportközpontban. Szédületes futásának köszönhetően megdöntötte Orosz Irén 42 esztendővel ezelőtt felállított országos csúcsát. Nagy elődje 23.06-os idejénél közel három tizedet faragott le, így ő lett az első nő, aki 23 másodpercnél gyorsabban futotta le a félkörös távot (22.77 mp).

A 21 éves atlétánknak a budapesti világbajnokságon már augusztus 20-án, délelőtt a női 100 méter előfutamaiban szurkolhatunk. Ne hagyd ki az élményt, hogy alig 3000 Ft-ért (a Hősök Tere eseménysorozat résztvevőinek 2023 Ft-ért) láthatod a leggyorsabb magyar lányt.

Szintén ugyanebben a programban kezdheti meg menetelését a vb-n Molnár Attila, aki csütörtökön 45.10 másodperces teljesítménnyel nyerte meg a 400 métert. A nemrég a 45 másodperces álomhatárt elsőként áttörő kiválóságunk ezzel a mostani idejével is a 2023-as európai ranglista élén találná magát.

molnar attila
Forrás: K.M.

Jól sikerült a budapesti viadal Lesti Dianának is, aki 6,75 méteres egyéni csúccsal nyerte meg a távolugrást. Nguyen Anasztázia szintén idei legjobbját érte el (6,64 m), és Bánhidi-Farkas Petra is 6,5 méter felett zárt (6,57 m). Ezek mind-mind nemzetközi szintű eredmények, így okkal reménykedhetünk benne, hogy augusztus 19-én, a vb nyitó délelőttjén mindannyiukat láthatjuk majd a szám selejtezőjében.

lesti diana
Forrás: K.M.

Szeles Bálint 13.58 másodperces új egyéni csúccsal másodikként ért célba 110 méteres gátfutásban. Az egriek atlétájának még pár hasonló teljesítménnyel szintén összejöhet a vb-részvétel. Huller Dániel számára szintén jól sikerült a csütörtöki megmérettetés: 1:46.56-tal a 2. helyen zárta a 800 métert. A hozzá hasonlóan nagy tehetségnek számító Palkovits István egy fordulatos csatát végül simán nyert meg 3000 m akadályon. Kerekes Gréta 13 másodpercen belüli idővel győzött 100 m gáton (12.96), amivel szintén bejelentkezett a vb-kijutásra.

A nap további hazai győztesei közé tartozik Bogdán Annabella (gerelyhajítás), Fekete Fédra (magasugrás), Klekner Hanga (rúdugrás), Molnár Janka (400 m gát), Török Gergely (magasugrás) és Varga Donát (kalapácsvetés). Korosztályos országos csúcsot ért el 100 méteren Kocsis Luca (11.38 mp – U20) és 200 méteren Sulyán Alexa (23.12 mp – U20).

A Magyar Nagydíjsorozat vasárnap a Nyíregyházi Sportcentrumban folytatódik. Érdemes lesz arra a versenyre is kilátogatni, ahol ismét a vb potenciális magyar hőseivel ismerkedhet meg minden érdeklődő.

LÁSS CSODÁT!

Augusztus 19. és 27. között rendezik a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központban, illetve az utcai versenyek helyszínén, a Hősök terén és a történelmi belvárosban.



Jegyek kaphatók a jegy.atletikaivilagjanoksag.hu weboldalon.