budapesti atletikai vb

Budapesten mutatkozik be a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fenntarthatósági rendszere

Forrás: Getty Images
A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság több szempontból is különleges lesz: nemcsak Magyarország történetének legnagyobb sporteseményeként fog bevonulni a történelemkönyvekbe, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fenntarthatósági rendszere is az augusztus 19. és 27. közötti rendezvényen debütál.

Az év legnagyobb sporteseményének a szervezőbizottsága május közepén hirdette ki egyedülálló fenntarthatósági programját, amivel a World Athletics elismerését is azonnal kiérdemelte. A nemzetközi szövetség nemrég megkapta az általa kifejlesztett Sustainable Event Management System (SEMS) rendszerért járó legmagasabb, ISO 20121 szabvány minősítést.

A budapesti vb szervezői számára kiemelten fontos, hogy a nyáron ne csak egy átlagos atlétikai világbajnokságot rendezzenek, hanem törekvéseikkel a bolygónk is egy élhetőbb hely legyen. Az esemény fő helyszínéül szolgáló Nemzeti Atlétikai Központ is egy korábban ipari tevékenységtől sújtott, szennyezett terület helyén, barnamezős beruházásként valósult meg. Ez több lesz, mint egy stadion, amelynek a környéke ráadásul teljes ráncfelvarráson esett át.

Ahogyan azt a The Sustainability Report nevű nemzetközi szaklap is írja, ez a rekreációs célra tökéletesen alkalmas sportpark a város lakóinak ezrei számára egy könnyen elérhető hely lesz, amivel megnőnek a helyi közösségek szabadidős lehetőségei. A stadion körül elültetett 500 fa és 2000 cserje egyszerre hűti majd a terület hőmérsékletét és javítja a levegő minőségét – ez a World Athletics fenntarthatósági stratégiájának egyik alappillérének is megfeleltethető.

magyar atletika
Forrás: Getty Images

Továbbá a világbajnokság szervezői arra biztatnak mindenkit, hogy érkezzenek tömegközlekedéssel a történelmi belvárostól alig 15-20 percre lévő Nemzeti Atlétikai Központba. Emellett a MÁV-VOLÁN-csoporttal kötött megállapodás értelmében a vb ideje alatt a belépővel rendelkezők az ország legtávolabbi pontjáról is 2023 Ft-ért juthatnak el a fővárosba.

A létesítmény körüli park a vb után mindenki számára látogatható lesz. A Nemzeti Atlétikai Központ, Budapest új sport- és szabadidőparkja június 17-én egy ingyenes családi nappal mindenki által látogatható lesz. A nyitónapra kilátogatók bejárhatják a teljes létesítményt - beleértve a később közönség elől elzárt területeket - sőt, ráléphetnek és akár versenyezhetnek is a vadonatúj, különleges borítású futópályán, amelyen a világ legjobb atlétái küzdenek majd az érmekért augusztusban.

Augusztus 19. és 27. között rendezik a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot a vadonatúj Nemzeti Atlétikai Központban, illetve az utcai versenyek helyszínén, a Hősök terén és a történelmi belvárosban.



Jegyek kaphatók a jegy.atletikaivilagjanoksag.hu weboldalon.