olimpia,tokiói olimpia,Tokió 2020,koronavírus

Akár a tokiói olimpiát is törölhetik, ha nem sikerül megfékezni a koronavírust addig

Forrás: Getty Images
Az idei nyári olimpiai játékok 142 nap múlva kezdődnek Tokióban, ám egyelőre még lóg a levegőben az esemény sorsa a világméretű koronavírus-járvány miatt.

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tisztviselője elmondta, hogy ha bármilyen komolyabb veszélyhelyzet felmerül az olimpia időszakában, előfordulhat, hogy a szervezők törlik az eseményt. Ebben a kérdésben előreláthatóan májusban születik döntés, addig a hatóságok és a sportszervezés folyamatosan nyomon követi a vírus terjedését.

A koronavírus eddig több mint 2700 halálos áldozatot követelt, és több mint 80 000 embert fertőzött meg 41 országban.

Ha a NOB úgy dönt, hogy az olimpia lebonyolítása nem haladhat az előzetes tervek szerint, akkor valószínűleg le fogják mondani a szervezők. „Nagyon sok tényezős egy ilyen esemény megszervezése, rengeteg ország érintett, a sportolók erre az időszakra élesítik a formájukat, nem lehet egyszerűen azt mondani, hogy akkor csináljuk meg októberben” – mondja Pound. „De az, hogy máshol bonyolítsuk le, sem megoldás, hiszen olimpiát általában nem néhány hónap alatt szervez egy ország. Kevés helyen vannak alkalmas helyszínek, létesítmények.”

Chiba városában - amely Tokiótól északra fekszik és a tervek szerint taekwondót, vívás, birkózást és szörfözést, valamint négy paralimpiai eseményt rendez - a napokban három új koronavírus-esetet rögzítettek.

Jelenleg több Japánban lebonyolításra kerülő sporteseményt töröltek a helyzet miatt, például az elmúlt hétvégi Tokió Maratont is, ahol kizárólag az elit mezőny rajtolhatott el.

Az 1869-ben indult olimpiai eseménysorozat megtartására jellemzően csak háborúk idején nem került sor. Még a brazíliai 2016-os Zika vírus sem adott okot arra, hogy a riói olimpia bármilyen lebonyolítási nehézséget szenvedjen.

Mindezek ellenére Pound arra bátorítja a sportolókat, hogy készüljenek az előzetes ütemterv szerint a nyári játékokra. „Egyelőre minden a tervek szerint halad, tehát összpontosítsunk arra, hogy változatlan paraméterek mentén kerül sor az idei olimpiára Tokióban. És mindenki biztos lehet abban, hogy nem kell olyan helyszínre utaznia, ahol járvány tombol.”

Pedig már az érmek is készen állnak!