beltéri futás,futás otthon,edzés otthon,koronavírus

Koronavírus: a kínai futók beltéri edzésre kényszerülnek

Forrás: Getty Images
Egy futó két asztal között teljesített 50 km-t, mert jobbnak látta, ha nem megy a szabadba futni.

Becslések szerint körülbelül 25 millió kínai fut rendszeresen. Közben az ország a koronavírus kitörése ellen harcol, az óvintézkedések között szerepel az is, hogy lehetőség szerint ne hagyják el az emberek az otthonaikat. Ennek folyománya, hogy a legelszántabbak egyre kreatívabb megoldásokat találnak arra, hogy mégis hódolhassanak szeretett hobbijuknak. Sokan vicces történeteket osztanak meg az online világban a beltéri futásaikról, ezzel is inspirálva hasonló helyzetű társaikat.

Néhány nappal ezelőtt az egyik kínai közösségi oldalon, a Weibo-n (több mint 300 millió regisztrált felhasználója van) egy futó közzétette videós posztját, melynek magyarázata szerint kialakított egy futópályát az otthonán belül.

„Elindultam a konyhából, átmentem a nappaliba, majd a lányom szobájába. A kevesebb, mint 20 méter hosszú versenypálya gyönyörű látványt nyújt. Bal oldalon a férjem horkolása kísér, féltávnál a nappali kisasztalán áll a goji bogyó tea, amivel frissítek, jobb oldalon a TV-ben jóképű férfiak és gyönyörű nők integetnek és szurkolnak” - írta a futó.

De a kínai futóközösség jelenlegi hőse, Pan Shancu, Hangzhou-ból. Pan gyógytornászként dolgozik és közismert amatőr futó, legjobb maratoni ideje 2 óra 59 perc. Ő is a lakásában ragadt és nemrégiben 6250 kiskört futott egy szobában.

futás beltéren,futás padon,futópad,beltéri edzés,koronavírus
Forrás: Getty Images

„Hosszú ideje nem voltam kint és már nem tudom elviselni, hogy csak üljek a fenekemen” - írta. „Felkerekedtem és körözni kezdtem a szobában lévő két masszázs ágy körül. Egy kör körülbelül 8 méter, így tettem meg 50 km-t 4:48:44 alatt. Egészen megizzadtam közben, s most nagyon jól érzem magam!”

Weibo-bejegyzésébe beillesztett egy videót a futásról és egy képernyőképet egy futó alkalmazásról, ezeken keresztül bizonyította az időt és a távolságot.

Pan bejegyzése nagy népszerűségnek örvendett, közel 26 000 olvasója volt, illetve több tucat futó kommentálta.

„Azt hittem, csak én csinálok ilyesmi őrült beltéri futást” – ez volt az első megjegyzés.

„Igazán hard core! 50 km külső segítség és frissítőpontok nélkül!” – írta egy másik olvasó.

futás beltéren,edzés beltéren,erősítés beltéren,koronavírus
Forrás: Getty Images

Többen megosztották a megjegyzéseikben, hogyan oldják meg otthon a futásaikat, bemutatva a családtagok, családi kedvencek elhűlt tekinteteit a látottak kapcsán.

„Tegnap 5 200 métert futottam egy 20 méteres körön. Szerencsére nem szédültem el közben, de a kutya 40 percig úgy ugatott, mintha őrült lennék."

„Az alsó szomszédokat ki fogod csinálni!” – kapott egy ilyen reakciót is Pan a bejegyzésére.

Ehhez válaszul Pan hozzátette, hogy futás közben nem csap zajt, mert igyekszik lágyan érkezni a talajra (illetve a szomszédok mennyezetére) a lábfej elülső részére, ahelyett, hogy a sarkával csapódna be.

A kínai futók még egy járvány idején is gondosan ügyelnek arra, hogy a futástechnikájuk kifogástalan legyen, a koronavírus kitörése pedig egyelőre nem tudta őket a futásban megakadályozni.