Borítókép: Mire jó a manuális, ívelt és antigravitációs futópad?

Mire jó a manuális, ívelt és antigravitációs futópad?

Forrás: getty images
A motorizált futópadokat biztos, hogy ismered. De megmutatunk 3 másik változatot is, melyek kevésbé népszerűek.

Ha a téli edzéseidet szereted letudni zárt helyen, valószínűleg te is a konditermi futópadok valamelyikén kötsz majd ki. De nem mindegyik gép egyforma. A különböző eszközökön pedig más-más edzéseket végezhetsz. Mutatjuk, melyik, mire jó!

Manuális futópad

Ez a legegyszerűbb: a futás tartja mozgásban, ha pedig megállsz, a gép is megáll. Mivel ez nem motorizált, olcsóbb és biztonságosabb, mint a többi. Egyszerűbben tudod kontrollálni a tempót rajtuk, viszont bizonyos szempontból nehezebb is őket használni, hiszen konzisztensen kell haladnod - pontosan ezért fáradsz el rajta könnyebben. Ha emelkedőn szeretnél futni, akkor le kell pattannod róla és manuálisan kell beállítanod a kívánt mértéket.

ívelt futópad

Ez is a manuális padok csoportjába tartozik, a futófelülete viszont ívelt. A gravitációval alaposan meg kell küzdened a használata során, hiszen ha kicsit előrébb lépsz a kelleténél, felgyorsulsz, ha a hátsó részén futsz, akkor pedig lassulsz. Tökéletes lehet akkor, ha egyenletes tempóban szeretnél haladni, de intervallum edzésekhez is szuperül alkalmazható.

Antigravitációs futópad

A fizikoterápia egyik legnagyobb felfedezése. A használata előtt egy zsákba kell bújtatnod az alsótestedet, mely a futófelületet is magában foglalja. A gravitáció hatását akár a súlyod 20 százalékára is tudod csökkenteni, így segítve az ízületeid egészségének megőrzését. Ha abba kellett hagynod a futást egy sérülés miatt, ez a legmegfelelőbb eszköz az újrakezdéshez, viszont sajnos kevesen engedhetik meg maguknak, mivel nagyon drága.