Borítókép: Kerüld el a sérüléseket, közben pedig erősítsd meg az izmaidat emelkedős sprintekkel!

Kerüld el a sérüléseket, közben pedig erősítsd meg az izmaidat emelkedős sprintekkel!

Forrás: getty images
Az emelkedős sprintek megerősítik az összes izmodat, amit futás közben használsz, ezáltal csökken az esély a sérülések kialakulására - szóval érdemes beiktatni őket az edzéstervedbe.

Ezen kívül egyébként a lépések erejét és hatékonyságát is erősítik, így például a versenyen kevesebb energiát veszítesz. Brad Hudson, futóedző azt is elmondja, hogyan iktasd be ezeket a futásokat az edzéstervedbe:

Hogyan állj neki?

Az egyik laza futásod után iktass be 1-2 8 másodperces sprintet, 6%-os emelkedőn. Ha nem tudod szemre megmondani, melyik domb erre a megfelelő, gyakorolj először futópadon.

Érdemes két pihenőnapot hagynod az első két emelkedős edzés között, hogy legyen ideje a szervezetednek megfelelően regenerálódnia. Ha például hétfőn sprintelsz, legközelebb csütörtökön nyomhatod le a következő ilyen edzést - ezután már nem is lesz akkora izomlázad.

Mivel a tested ehhez a típusú edzéshez viszonylag könnyen hozzá tud szokni, érdemes hetente 2 alkalommal emelned a 8 mp-es sprintek számát. Ha eljutsz 8 ismétlésig, növeld a gyorsabb intervallumok idejét 10 másodpercre és ezeket 8 százalékos emelkedőn végezd. Néhány hét múlva már 12 mp-es intervallokat fogsz lefutni 10%-os emelkedőn, de a fokozatosság elvét feltétlenül kövesd ebben az időszakban is. Később, ha már nem készülsz versenyre, az emelkedős futások mennyiségét lecsökkentheted heti egy alkalomra.

A futóedző szerint bármilyen távokon is indulsz, sokat profitálhatsz ebből a módszerből. Kipróbálod?

Olvasnál még a témában?