Borítókép: A kinti, vagy a benti futás éget el több kalóriát?

A kinti, vagy a benti futás éget el több kalóriát?

Forrás: getty images
A forró, nyári futásoktól jobban kimerülhetsz, ám nem feltétlenül jobb bent futni.

Sokak számára a futás a legjobb kardiózás, hiszen számtalan előnye van, nem kell hozzá sok felszerelés és bárhol lehet végezni. Emellett persze az egészségre is rettentően jó hatással bír!

Ettől függetlenül, ha fogyni szeretnél, biztos gondolkodtál már azon, hogy a szabadtéri, vagy a benti futás a hatásosabb, ha kalóriaégetésről van szó.

Fiziológiai szempontból a kinti futás a jobb, mivel 3-7 százalékkal több kalóriát égethetsz el vele, mint a futópadon, John Porcari, orvos szerint. A futópad szalagja segíti a futást és kevesebb nehezítő tényezővel (pl. szél) találkozol rajta, mint amikor odakint körözöl.

Azonban a sebesség is számít. Kocogó tempóban áltagosan 3 százalékkal égethetsz el több kalóriát a szabadban, ha ennél gyorsabban futsz, akár 7 százalékra is feltornászhatod a különbséget. A talaj egyenetlensége, az ellenállás mind-mind nehezítik a haladást.

Egy harmadik tényező is van, ami fontos a kalóriaégetés szempontjából, mégpedig a homeosztázis folyamata, vagyis az, hogy mennyi idő alatt áll vissza a szervezeted a normális hőmérsékletre. Mondanunk sem kell, hogy ebben a melegben több idő kell neki ehhez, pontosan emiatt égethetsz több kalóriát, ha a melegben futsz, nem a klímás konditeremben. Ekkor ugyanis több vért pumpál a bőrhöz a szíved, így próbálja csökkenteni a testhőmérsékletedet.

A rossz hír viszont az, hogy nem a melegben történő, szabatéri futás a fogyás kulcsa. Attól, hogy több kalóriát égetsz így, sokkal veszélyesebb a kánikulában futni, hiszen könnyebben dehidratálódik a szervezeted és túl is melegedhet. A forróságban ráadásul sokkal nehezebbnek érzed a futást, könnyebben elfáradsz. Ha pedig nem tudod teljesíteni a kitűzött távot, az sem segít a fogyásban túl sokat.

A legjobb megoldás, ha a táv egyik felét futod csak kint, a többit pedig a futópadon, kis emelkedőn. A résztávos edzés pedig szuper módja a fogyásnak, erre itt találsz pár példát.

Amire pedig feltétlenül figyelned kell a fogyás érdekében, az a megfelelő táplálkozás, mivel sokan esnek abba a hibába, hogy túlbecsülik az edzés során elégetett kalóriamennyiséget. És úgy nem csökken a súlyod, ha minden futásod után pizzával jutalmazod magadat.

A következő gyakorlatok pedig abban is segítenek, hogy felpörgesd az anyagcseréd és több zsírt égess futás közben: