Borítókép: Nem tudod máskor beiktatni? 6 tipp az ebédidős futáshoz

Nem tudod máskor beiktatni? 6 tipp az ebédidős futáshoz

Forrás: Getty Images
Van olyan időszak, amikor egyszerűen nem megy: munka után nem fér bele, reggel muszáj takarítani vagy ügyeket intézni, és nincs idő futni. Ilyenkor jó ötlet, ha beiktatod az ebédidős futást, ami igen, elsőre elég macerásnak tűnik.

Ha klasszikus 8 órás munkakörben dolgozol, ahol van egy óra ebédszünet, akkor heti 1-2 alkalommal be lehet iktatni a napba a futást. Pár dologra azonban nagyon oda kell figyelni:

Felkészültnek kell lenni, az biztos!

Tehát legyen bent edzőcucc, sminktáska (csajoknak persze), zuhanyzási kellékek, stb. Szóval a spontaneitás ebben az esetben teljesen elfelejthető.

Dupla reggeli

Igen, ha futni mész ebédidőben, akkor a klasszikus reggeli után még érdemes egy másikat beiktatni, vagy a tízóraidat alakítsd át. Egy teljes kiőrlésű pirítós mogyoróvajjal jó választás lehet, vagy egy kisebb zabkása gyümölcsökkel.

A bemelegítés

Hogy igazán időhatékony tudj lenni, már lefelé a lépcsőn melegíts be, és pár gyakorlatot is elvégezhetsz itt gyorsan. Amikor kilépsz az ajtón, már tényleg csak futnod kell. Az edzés végén a nyújtás se maradjon el, oké, hogy sietsz, de ezt ne mismásold el.

Az edzés

Ha belefér, hogy vörös az arcod délután, és normálisan el tudsz készülni futás után, akkor egy gyors (félórás) intervall edzés is szóba jöhet, ám a legjobb, ha a könnyű és rövid futásokat igazítod a munkaidőre. A hosszúak maradjanak meg hétvégére, a résztávozások/fartlekek pedig egy olyan napra, amikor nem kell rohanni.

Felfrissülés

Az edzés után használj egy könnyű citrusos tusfürdőt, ami még inkább felébreszt, és segít, hogy maximális minőségben végezhesd a munkát a futás után. (Bár ez egy jó futás után amúgy is alap.) Használj száraz sampont, és egy regeneráló-hűsítő sportkrémet (mert úgyis tudjuk, hogy ebben a rohanásban csak félig-meddig nyújtasz majd le.)

Ebéd

Mivel az ebédidődet már nem töltheted azzal, hogy kisétálj valahova, készülj előre, egy gyorsan, akár asztalnál elfogyasztható kajával (igen, most az egyszer lehet). Egy teljes kiőrlésű zsömle megpakolva csirkével, zöldségekkel és egy kevés olívaolajjal szuper választás!