Borítókép: A futók core tréningje

A futók core tréningje

Az erősítés és a futás kéz kézben jár. Talán a szakértők abban nem értenek egyet, mely izmok tartoznak pontosan a stabilizálók közé, de abban egyértelműen, hogy a testtartásért felelősek fejlesztése csökkenti a sérülésveszélyt és javítja a teljesítményt. Főként versenyeken, ahol az utolsó kilométereken a fáradtságtól szétesik a mozgás.

A stabilizáló izmok közé tartoznak a testtartásért felelősek, a hát, a has és a csípő. Ezek segítségével egyenesen tartjuk magunkat, közvetítjük az energiát és hordjuk testtömegünket két lában. Core tréninget bárhol csinálhatsz, akár edzés végeztével a szabadban, nem igényel súlyokat, edzőtermet, csak ha te ragaszkodsz hozzá.Forrás: Europress

Az alábbi gyakorlatok egy alap, kezdőprogram részei lehetnének. Napi rendszerességgel végezhetőek, de kétnaponta végrehajtva őket időt hagyjunk a regenerálódásnak. Kezd kevesebb ismétlésszámmal, majd időről időre emeld azt.  1. Plank- Tartsd ki a pozíciót 30mp-ig, pihenj, majd ismételj! Növeld fokozatosan az ismétlésszámot és a pozíció tartásának időtartamát!  2. Oldalsó plank- Tartsd ki 30mp-ig, pihenj, majd ismételj! Növeld az ismétlésszámot és az időtartamot!  3. Superman póz – Feküdj le a földre, arccal lefelé. Emeld fel az egyik karodat előre és tartsd ott 20-30mpig. Engedd le, majd jöjjön a másik kar. Aztán jöhetnek ugyanígy a lábak, majd ellentétesen egy láb és egy kar egyidejűleg, végül csak a karok és csak a lábak egyszerre. A legnehezebb verzió, azaz a Superman póz, amikor egyidőben minden végtag a levegőben van.  4. Hasprés- Feküdj le hanyatt a talajra, térdek behajlítva, talpak a talajon, kezek a tarkón. Hasizmot megfeszítve közelítsd a mellkast a térd irányába. A váll hátul marad, az áll előre néz, a könyök oldalra mutat. Majd ismételj!  5. Hasprés törzsfordítással és/vagy bicikliző mozdulattal Végezd el a fent leírt mozgást törzsfordításokkal, lábtartáscserével erősítve a ferde hasizmokat. Felüléskor közelítsd a könyököd az ellentétes térdhez, a bicikliző hasprésnél a hajlított, felhúzott térdhez – váltott tartásban.