Borítókép: Egész nap szomjazol a verseny utáni napon? Ez az oka, és ezt teheted ellene!

Egész nap szomjazol a verseny utáni napon? Ez az oka, és ezt teheted ellene!

Forrás: getty images
Veled is előfordult már, hogy egy hosszú futást követően literszám döntötted volna magadba a vizet? Akkor érdemes kicsit megreformálnod a hidratációs szokásaidat! Meglátod, nem csak a szomjúságod csökken, hanem a teljesítményed is javul!

Kezdjük azzal, hogy szomjúságérzet a tested jelzése, hogy nem jutott elég folyadékhoz - de ezzel biztos, hogy tisztában voltál. A kemény, hosszú edzések során ugyanis a verejtékkel rengeteg víz is távozik a szervezetből. Az átlagos mennyiség, amit óránként izzadhatsz sportolás közben, nagyjából egy liter. Ugye, mennyire sok?

Ha ennél is erősebben izzadsz, érdemes méginkább odafigyelned a frissítésre, folyadékpótlásra. Ehhez adunk néhány hasznos tanácsot, amit bevethetsz a verseny előtt, közben és után is.

A verseny előtt

A verseny előtti napokban mindig, mindenhova vigyél magaddal vizet, amibe legalább óránként kortyolj bele egyet-kettőt. A hidratálást nem elég a verseny napján megkezdeni, pont úgy, ahogy a szénhidrát-feltöltést sem.

A verseny közben

Az előbbi szabályhoz hasonlóan, érdemes futás közben nagyjából 1 liter vizet meginnod óránként, kisebb részletekben. Ezen kívül a hosszabb versenyek teljesítése során a sportitalokat, ásványi anyagokkal gazdagított vizeket, géleket is érdemes bevetned, mert például a magnézium, kálium és a só szintjének csökkenése izomgörcsöket okozhat. Erre egyébként van is egy tippünk, a GLACEAU smartwater, mely friss ízével, magnézium-, kalcium-, és káliumtartalmával maximálisan hidratál hosszú futás, vagy verseny után!

A verseny után

A versenyt követően is fokozatosan igyál meg néhány liter folyadékot a következő napokban. Ezeket szintén oszd szét kisebb részletekre és kortyolgass vizet a nap folyamán. A víz mellett fogyaszthatsz dinnyét, uborkát és olyan zöldárukat, amik sok folyadékot tartalmaznak.

A hidratáltság ellenőrzésére a leginkább bevált módszer, ha megnézed, milyen a vizeleted színe. Minél sötétebb, annál több plusz folyadékra van szükséged.

Ha legközelebb ezekre odafigyelsz, biztos, hogy nem leszel teljesen kitikkadva a hosszabb futásaid, versenyeid után.

Kóstoltad már a GLACEAU smartwatert?

Olvasnál még a témában?