Borítókép: Próbáld ki ezt a hidratációs trükköt, hogy jobb eredménnyel érj célba!

Próbáld ki ezt a hidratációs trükköt, hogy jobb eredménnyel érj célba!

Forrás: getty images
Ha voltál már maratonon, akkor biztos láttál olyan futókat, akik ezt a módszert alkalmazzák.

Miről van szó? Arról, hogy egy-egy versenyen az elit sportolók közül sokan csak öblögetnek kicsit az italukkal, de így is elegendő energiára tesznek szert ahhoz, hogy teljesítsék a távot. A módszer sikerét pedig az utóbbi években egyre több tanulmány igazolta. Kanadai kutatók pedig ismét elővették a témát és a tanulmányukból kiderült, hogy a sportitalokkal való öblögetés tényleg sokat dobhat a teljesítményen.

A résztvevőknek 2 órán át kellett egyenletes tempóban bringázniuk, ezt követően jött egy 30-perces teszt, ahol gyorsabb tempóra váltottak. Azok a sportolók 2 százalékkal jobb eredményeket értek el, akik sportitallal öblögettek, mint azok, akik nem ittak.

Mégis hogyan javít ez a trükk a teljesítményen?

“A legtöbb étel javít a hangulaton és abban is szerepet játszik, mennyire érzed keménynek az edzést. A szénhidrátokra pedig ez különösen igaz, még akkor is, ha ténylegesen nem fogyasztod el ezeket a tápanyagokat. A test a valódi szénhidrátokra (nem a mesterséges édesítőkre) reagál csak így, ennek hatására az agyad is akcióba lép és könnyebbnek érzed az edzést”
mondja Matt Jensen, a kutatás vezetője.

Ha tehát gyengének érzed magadat egy hosszú futás utolsó pár kilométerén, de valami cukrosat eszel, szinte azonnal elmúlnak a panaszaid. Ez is azt támasztja alá, hogy a szád közvetlen kapcsolatban áll az aggyal, hiszen ekkor a szürkeállományod úgy érzékeli, hogy szénhidráthoz jut a tested és így tovább fogod bírni a terhelést.

Mikor érdemes ezt kipróbálni?

Ha például maratont futsz, érdemes az utolsó 2-3 km előtt sportitallal öblögetned, ekkor biztos, hogy meg fogod érezni a pozitív hatást. Természetesen akkor is jó megoldás, ha tudod, hogy a gyomrod nem reagálna túl jól arra, ha tényleg innál. Érdemes a hosszabb futásaid alkalmával kipróbálnod, végülis egy kis sportitalon kívül mást nem veszíthetsz!

Olvasnál még a témában?