szív,hal,étel

Egyetlen apró változtatás kell az étrendedben, és biztonságban lesz a szíved!

Forrás: Getty Images
A táplálkozás kiemelten fontos a szív és az érrendszer egészsége szempontjából, a legfrissebb kutatások szerint pedig van egy ételcsoport, amit ha eddig nem tetted, most ideje beiktatni az étrendedbe.

A rengeteg edzés nem csak erősíti a testet, de terheli is, éppen ezért kiemelten fontos a helyes táplálkozás. Ez azonban nem csak a sok zöldség, gyümölcs, kevés cukor, feldolgozott élelmiszer fogyasztásáról szól, hanem arról is, hogy olyan ételeket is egyél bőségesen, amik nagyon fontosak a szív és az érrendszer szempontjából.

Egy friss kutatás szerint akkor teszel a legjobbat a testeddel, ha egy héten legalább 2-3 alkalommal halat fogyasztasz!

Korábbi kutatások szerint a rendszeres halfogyasztás serkenti az izmok regenerálódását, véd a stroke és az Alzheimer-kór ellen. Ám egy friss kutatás szerint azoknak különösen fontos halat enni, akik korábban szívbetegséggel küzdöttek, mégis sportolnak: a halakban lévő Omega3 zsírsavak csökkentik a sport által kiváltott szívroham esélyét.

A Heart nevű folyóirat tette közzé a legfrissebb tanulmányát, ami 2100, 42-60 év közötti férfi egészségi állapotát vizsgálta 5 éven át, és leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy az Omega3 zsírsavak fogyasztása hogyan hat a szívkoszorúér problémákra. A kísérlet eredménye az lett, hogy azoknál, akiknél a legmagasabb volt az Omega3 bevitel, 33 százalékkal kisebb volt a kockázat az edzés által okoztt szívrohamra, mint azonál, akik keveset fogyasztottak belőle.

Fény derült még egy érdekes összefüggésre: azoknál a férfiaknál, ahol korábban előfordultak szívproblémék, viszont a kísérlet alatt nagyon magas volt az Omega3 bevitel, 90%-al csökkent a szívroham kockázatának az esélye. Azoknál viszont, ahol a részt vevőknek nem volt korábban betegsége, nem volt ilyen jelentős a különbség.

szív,hal,étkezés
Forrás: GettyImages

A tudósok maguk sem teljesen biztosak abban, hogy egy olyan embernél, akinek korábban szívproblémái voltak, miért is ennyire hatékony az Omega3 zsírsav, de valószínűleg az értágító hatás lehet az ok. A Kelet Finnországi Egyetem rofesszora, Jyrki Virtanen szerint ha a vér gyorsabban áramlik a szívbe, kisebb az esély a szívrohamra.

A kísérletben ugyan férfiak vettek csak részt, de a kutatást vezető Virtanen szerint nőknél is abszolút hasonlóak lennének az eredmények.

Az Amerikai Szív Szövetség ajánlása szerint is fontos lenne heti 2-3 alkalommal halat enni, ez ugyanis a legegyszerűbb módja az Omega3 bevitelének. A legjobb választás a makréla, a tonhal és a lazac, a kardhallal viszont nem árt óvatosan bánni a magas higanyszint miatt - ez ugyanis szintén nem tesz jót a szívnek.

A legjobban akkor jársz, ha változatosan eszel a halak közül is, kipróbálsz több félét, és nem ragadsz le egyetlen fajtánál.