Borítókép: Már heti 2 futás is elég lehet ahhoz, hogy megvédd a szíved!

Már heti 2 futás is elég lehet ahhoz, hogy megvédd a szíved!

Forrás: getty images
Egy kutatás szerint heti 1-2 edzés komoly szívbetegségektől menthet meg!

Néha mindenbe - így a futásaidba is - közbeszól az élet. Lehet, hogy családi ügyek miatt, vagy egy nem várt másnaposság hatására hagyod ki az edzést, néha tényleg nem jön össze. Azonban mire kettőt pislogsz, már jön a szombat, de ha a héten egyetlen hosszút sem futottál, akkor hétvégén akarod bepótolni. Ugye neked is ismerős a helyzet?

A jó hír, hogy az American Medical Association folyóiratában megjelent kutatás szerint nem kell aggódnod, ha esetleg párszor az alvást választod az edzés helyett.

A tanulmányban 60.000 40 év feletti felnőtt adatait vizsgálták 1994-től 2012-ig. Az eredmények szerint mindegy, hogy csak hétvégén húzod fel a futócipőd, vagy a munkanapokon is, ha heti 150 percet edzel közepes intenzitással, vagy 75 percet intenzíven, csökken az esélyed a szívbetegségek kialakulására. Azok a résztvevők, akik legalább ennyit mozogtak, 30%-kal csökkentették az esélyt a halálozásra.

Szóval ha legközelebb azon agyalsz, hogy minden futásod bepótold, ami a héten elmaradt, inkább jusson eszedbe a hosszabb távú cél: az, hogy egészséges maradsz (persze csak akkor, ha a hétre már megvolt a fent említett adagod).

Ha a fenti eredmény adott egy jó nagy motiváció-löketet, azt is megmutatjuk, hogyan építheted be a futást a mindennapjaidba: