Borítókép: Az Omega-3 igazi csodaszer: de tényleg segít lefogyni?

Az Omega-3 igazi csodaszer: de tényleg segít lefogyni?

Forrás: Getty Images
Bizony, nagyon hatékonyan támogatja a diétádat, eláruljuk, hogyan!

Azt már biztosan te is tudod, hogy az omega-3 zsírsav rendkívül jó hatással van a szervezeted egészségére, javítja többek között az agyad, a bőröd és belső szerveid állapotát, de még a depressziót is segít megelőzni. Arról viszont ritkán szólt a fáma, hogy a súlyvesztésben mennyire hatásos.

Fontos tudod, hogy az omega-3 zsírsavnak több válfaja van, melyeket a legegyszerűbb két csoportba sorolni.

  1. Esszenciális omega-3 zsírsav, vagyis az alfa linolénsav (ALA): ezt növényi forrásból tudod bejuttatni, főként magvakból.
  2. Hosszú láncú omega-3 zsírsavak: a két legfontosabb az eikozapentaénsav (EPA) és a (dokozahexaénsav) DHA, melyeket halakból, algából és egyéb tengeri herkentyűkből juttathatsz be.

Mindkét csoport rendkívül hasznos, az ALA az, amit az emberi test nem képes előállítani, ezért étkezéssel kell bejuttatnod, viszont EPA-t és DHA-at a tested képes ALA-ból átalakítani. A legjobb, ha a táplálékaid tartalmazzák ezeket, vagy ha ezt nem tudod elérni, akkor étrend-kiegészítő formájában jutsz hozzájuk.

Forrás: Getty Images
Forrás: Getty Images

De hogyan segít lefogyni?

  • Csökkenti az étvágyat, segít, hogy tovább maradj jóllakott. Ha reggelire omega-3 zsírsavban gazdag ételt fogyasztasz (tehát halat vagy magvakat is eszel), egész nap kevésbé leszel éhes!

  • Majdnem 4%-kal pörgeti fel az anyagcserédet, ez azt is jelenti, hogy ennyivel több kalóriát égetsz el. Ehhez mindennapos fogyasztása javasolt.

  • Abban is segít, hogy a testedben kialakítsd a megfelelő zsír-izom arányt. Azaz segít a zsír eltüntetésben és izmok táplálásban. Ez nem csak fogyókúra esetén hasznos, hanem sportolóknál egyébként is.

Mennyi a napi ajánlott mennyiség?

A kutatások igen változatosak, a napi adag 300-3000 mg között mozogjon, sportolók és fogyni vágyók esetében inkább a 2000-3000mg között legyen. Ha nem természetes forrásból, hanem étrendkiegészítő formájában juttatod be, akkor az EFSA ajánlása alapján 5000mg is lehet.