vitamin,étkezés

Kevesebb a napfény, elő a D-vitaminnal! De mit is tesz valójában a csontokkal?

Forrás: Getty Images
Drasztikusan csökkent a napfényes órák száma, ám a szervezet számára elemi fontosságú, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jusson. De miért is van erre ekkora szükségünk?

Mostanra már számos kutatás bizonyította, hogy az erős, egészséges csontokhoz szükség van D-vitaminra. Viszont ennek a vitaminnak a bevitelénél is érvényes a mondás, miszerint jóból is megárt a sok - ezt pedig a Journal of the American Medical Association-ben publikált legújabb kutatási eredméynek is alátámasztják. Ha ugyanis meghaladjuk a D-vitamin bevitel ajánlott mennyiségét, az a csontsűrűség csökkentését is okozhatja.

vitamin,étkezés
Forrás: Getty Images

A D-vitamin általánosan ajánlott napi bevitele 600 NE (nemzetközi egység). A fenti kutatásban 303, 55-70 év közötti személy vett részt, és közöttük volt, aki napi 400, 4000 és 10.000 egységnyi D-vitamint kapott 3 éves periódusban. Emellett folyamatosan mérték náluk a csukló és a bokacsontok szilárdságát, illetve a D-vitamin és a kalciumszintjüket.

A 3 év alatt 1.4 százalékkal csökkent a csontsűrűség azoknál, akik napi 400 egység vitamint kaptak, 2.6 százalékkal azoknál, akik 4000 egységet, és 3.6 százalékkal ott, ahol 10.00 egység D-vitamin volt a napi adag. Azt fontos megjegyezni, hogy a csontsűrűség csökkenése az öregedés miatt természetes folyamat, ám ennek mértéke nem mindegy, mennyi.

A konklúzió? Hiába szedsz az előírtnál sokkal több D-vitamint, ez nem hogy erősíti a csontokat, de épp hogy gyengébbek lesznek tőle! Így nagyon fontos, hogy hosszú távon az előírt mennyiségű D-vitamint vidd be a szervezetbe, de maradj aktív: a séta, a futás, az erősítő edzés ugyanis aktív szerepet játszanak a csontok állapotának"karbantartásában".

Emellett a megfelelő táplálkozás is nagyon fontos: a kardhal, a lazac, a tonhal, a tej, a joghurt, a tojás és a sajt bőségesen tartalmaznak D-vitamint, így ezeket érdemes beiktatni az étrendedbe!