vashiány,iramjáték,tempófutás,izomfájdalom,fáradtság,magas pulzus

A vashiány 4 jele és hogyan szüntesd meg, ha már fennáll

Futóként számos vitamin és ásványi anyag van, amelyből jóval több kell a szervezet számára, mint egy nem futó felnőttnek. Közülük az egyik legfontosabb a vas, aminek megfelelő pótlását gyakran hagyjuk figyelmen kívül.

A vas teszi lehetővé, hogy a vörösvérsejtek oxigént szállítsanak az izmok számára, ennek különösen akkor van jelentősége, ha éppen futsz. Illetve a vas is szerepet játszik abban, hogy metabolizálja a szénhidrátokat, amelyek az izmok elsődleges tüzelőanyag-forrását adják nagy intenzitású tevékenység során, mint amilyen például egy tempófutás vagy iramjáték. Megfelelő vastartalékok nélkül a futó hamarabb kifárad és lassabban regenerálódik. – mondja Nathan Myers amerikai klinikai dietetikus.

Guillem Gonzalez-Lomas, a New York-i Langone’s Sports Medicine Center ortopéd sebésze rávilágított arra, hogy: amikor jelentős vashiány mellett edz egy futó, gyulladás alakulhat ki a szervezetben, amely kiválthatja a hepcidin hormon felszabadulását a májból. A hepcidin megköti a vasat, amely így elérhetetlenné válik a szervezet számára, tovább csökkentve a funkcionális vashiányt.

4 jel, mely szerint a szervezeted nem jut elég vashoz:

1. Mindig fáradt vagy

Ha annak ellenére érzed magad mindig fáradtnak, hogy tudod, eleget alszol, az a vashiány egyik legfeltűnőbb jele. Vas hiányában nem tud hatékonyan megvalósulni a vér oxigénszállító funkciója, ez a fáradtság érzését eredményezi. Illetve ez befolyásolja a futó teljesítményét is, de nem csupán azért, mert fáradtan jóval nehezebb minőségi edzésmunkát végezni, hanem mert a vashiány növeli az izomfáradtságot, rontja a kitartást és az aerob kapacitást.

2. A bőröd színe halványabb a szokásosnál

A vas adja a vér hemoglobinját (a vörösvérsejtekben lévő fehérje, amely oxigént hordoz), amely vörös színű. Ez is színt ad a bőrnek. Mivel a vörös szín a vas hiánya miatt csökken, a bőr sápadtabbnak tűnik. A vashiány meglátszik az íny és a körmök színén is, amelyek szintén halványabbak.

vashiány,fáradtság,magas pulzus,tempófutás,iramjáték

3. Hűvösek a végtagjaid

Rendszeresen fagyosak az ujjak és a lábujjak. Ha ugyanis nem kap elég vasat a szervezet és csökken a vér oxigénellátása, a vér áramlása a végtagok helyett a létfontosságú szervekre koncentrálódik, például az agyra, a szívre, a vesékre, a májra és a tüdőre.

4. A nyugalmi pulzusod szokatlanul magas

Egy átlagos embernek a nyugalmi szívfrekvenciája 60 és 100 ütés / perc között van. Sportolók, így a futók esetében általában alacsonyabb a nyugalmi szívfrekvencia, nagyjából 40 és 60 bpm közé esik. Ha ez az érték magasabb, annak oka lehet egy lappangó betegség, a túledzettség vagy akár a stressz is, de az is lehet, hogy vashiány van a háttérben. Ha ugyanis a szervezet érzékeli, hogy kevesebb oxigén dús vér áll rendelkezésre és zavart szenved a felgyülemlett szén-dioxid elszállítás, a szív gyorsabb munkára kapcsol, hogy a rendelkezésre álló oxigenizált vért a szervezet számára bocsássa mielőbb.

vashiány,fáradtság,magas pulzus,oxigéndús,hemoglobin

Ha a fenti jelek bármelyikét érzékeled, érdemes orvoshoz fordulni, aki egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítja a vashiány tényét. A pótlás részben étrend kiegészítő készítményekkel szokott történni, részben vasban gazdag élelmiszerek fogyasztása útján. Gazdag vasforrásnak számítanak a vörös húsok, a lazac, a kagyló, az osztriga, a tojás, a tofu, a spenót, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák. Az étrend kiegészítők estében fontos megjegyezni, hogy csak olyan készítményt fogyassz, amelyet szakember ajánl, mert esetükben előfordulhatnak emésztőszervi mellékhatások, mint például gyomorgörcsök vagy székrekedés.

Egy átlagos felnőttnek napi 8 mg vasra van szüksége, menstruációs ciklus alatt 18 mg / nap is fogyasztható a vérveszteség pótlására.