Borítókép: Tippek a verseny előtti rituáléd finomhangolásához

Tippek a verseny előtti rituáléd finomhangolásához

Forrás: getty images
A legtöbb futó, aki néhányszor indult már valamilyen versenyen, kialakított egy rituálét, aminek része a szénhidrátraktárak feltöltése, a futócucc kikészítése és a megfelelő folyadékpótlás is. Azonban edzők szerint ezt még ki lehetne egészíteni néhány fontos dologgal.

Greg Niland, futóedző szerint a tapasztal futók ismerik a felkészülés alapjait, azonban az apróságokra is érdemes odafigyelni a jobb eredmény érdekében. Érdemes tehát az apróbb, de fontos dolgokat is finomhangolni a siker érdekében. Például ezeket:

ismerd meg a pályát!

Nagyon fontos, hogy a kanyarokat, emelkedőket, lejtőket és esetleges lassító tényezőket is tanulmányozd futás előtt. A frissítőpontok feltérképezése is fontos, hiszen ha ritkábban tudsz inni a pályán, érdemes lehet vizet vinned magaddal. A kanyarokra pedig azért is érdemes figyelni, mert ha túl nagy ívben veszed be őket, romolhat az időeredményed, mivel nagyobb távot kell megtenned. Ha PR-döntés a célod, mindenképp nézd át alaposan az útvonalat.

Figyelj a külső tényezőkre is!

Az időjárást nem lehet kiszámítani, azonban érdemes minden eshetőségre felkészülni. Ha a verseny idejére meleget jósolnak, te viszont nem teljesítesz olyan jól ilyen időben, érdemes kisebb erőbedobással teljesíteni az első kilométereket, hogy a táv későbbi részére is maradjon energiád. Jó ötlet felosztani a pályát különböző részekre. A legjobb, ha nem két szakaszra osztod a távot, hanem akár többre is az adottságoktól függően: az egyik rész lehet egy 8 km-es egyenes, a másik egy gyors 2 km-es lejtő, a harmadik pedig egy 600 méteres emelkedő is.

Küzdj meg a kihívásokkal!

Az ultrafutók tudják, hogy a sikerük azon múlik, mennyire kezelik jól az esetleges problémákat a versenyen. Ezt a módszert te is eltanulhatod tőlük. Ha már eldördült a rajtpisztoly, jusson az eszedbe az edzésterved, és az, hogy képes leszel a táv teljesítésére, mivel felkészültél. Segíthet még az is, ha keresel egy beszédes futót, akivel néhány kilométert megteszel, így kicsit elvonhatod a figyelmedet a nehézségekről. Hasznos lehet az is, ha ilyenkor előhívsz egy régi futóemléket, amikor minden a terveid szerint alakult. Ha például azon kezdesz el agyalni, hogy nem fog sikerülni a verseny, jó, ha előre kitalálsz egy mantrát, amit ilyenkor mormolhatsz magadban. Ha fáradt vagy, célozz meg egy fát vagy jelzőtáblát és fuss el odáig. Ha ez megy, akkor jöhet a következő tárgy. Az sem tragédia, ha kicsit belesétálsz ilyenkor a távba, ekkor csökken a pulzusod, a légzésed is szabályosabbá válik, és új erőre kaphatsz.

Ha a pálya minden apró szegletét ismered, optimalizálhatod a teljesítményedet és magabiztosabban állhatsz rajthoz!

Olvasnál még a témában?