Borítókép: Megfogadtad, hogy januártól futni fogsz? Tippek egy coach-tól, hogy biztosan ne bukj el 2 hét után

Megfogadtad, hogy januártól futni fogsz? Tippek egy coach-tól, hogy biztosan ne bukj el 2 hét után

Forrás: Getty Images
Eldöntötted, hogy sokkal komolyabban veszed a futást, mint valaha? Netán a pluszkilók leadása lesz az idei célod? Végre tudatosabban figyelsz a nyújtásra vagy az erősítő edzésekre? Mit gondolsz, a januári fogadalmad meddig tart majd?

Kutatások szerint bár a legtöbben egy új naptári év indulásakor szeretnek fogadalmakat tenni, 2-3 hét alatt alábbhagy a lendület. Ha te is elhatároztad, hogy idén másként étkezel, futni kezdesz, vagy leadsz pár kilót, érdemes elolvasnod Kis-Simon Ildi coach tippjeit, hogy 2020-ban végre be is tudd tartani az elhatározásaidat!

Emiatt buknak el a legtöbben

Kis-Simon Ildi szerint hiába van meg az elhatározás a célok véghezvitelére, ha a következők nálad is igazak, akkor kicsi az esély, hogy képes leszel kitartani az elhatározásaid mellett.

  • Túl nagy és túl általános a cél. Elhatároztad, hogy fogyni akarsz? Jó, de mennyit? 2 vagy 20 kilót? Eldöntötted, hogy futni fogsz. Havi egyszer vagy hetente kétszer? Ha irreális elvárásokat támasztasz magaddal szemben, akkor szinte biztos, hogy elakadsz az úton. Ha kezdő vagy, nyilván ne az legyen a cél, hogy tavasszal maratont futsz - legyen elég annyi, hogy heti 2-3 alkalommal eléred az 5K-t. Kis célok kellenek! A nagy célokat le kell bontani kis célokra, és elkezdeni azokat megvalósítani.
  • Elfogy a motiváció. Ha nem elég gyors az eredmény, sajnos általában elfogy a motiváció. Ez teljesen természetes: ha van egy életünk, szokásaink, akkor az elme egy ideig ellenáll a változásoknak. Ahhoz, hogy valami új dolog a mindennapok része legyen, türelem és tudatos munka kell. Ha pedig megvannak a céljaid, legyél rá büszke - sokan csak azt tudják, hogy nem érzik jól magukat a bőrükben, de el sem jutnak a célok megfogalmazásáig.
  • Túl sok a cél - ez is nagy falat! Ha viszont van sorrend, prioritás, akkor könnyebb lesz az úton. Ha kitűzöd, hogy teljesen kezdőként a havi 2.5 kiló leadása és a heti 1 edzés beiktatása a cél, és ez sikerül, akkor jöhet az újabb terv. Kis lépésekkel gyorsabban célba érsz!
edzés,futás
Forrás: GettyImages

A coach szerint van néhány dolog, amik valóban hasznosak abban, hogy célba érj. Természetesen nem vagyunk egyformák, és mások a vágyaink, így nem is válik be minden tipp mindenkinek. Ha viszont megtalálod azt, ami valóban segíthet, akkor érdemes aszerint haladni a célod megvalósításáért!

  • Keress egy társat! Egyedül megvalósítani valamit jóval nehezebb, mint egy sorstárssal, akivel lehet tervezni, szenvedni, örülni.
  • Haladj fokozatosan, és minden apró eredményt ünnepelj meg! Az egész életben ez az egyik legfontosabb, hogy boldog legyél, és ne félj jutalmazni magad. Persze nem kell mindig egy új cipő, örülni viszont kell minden apró sikernek, mert ezek visznek közelebb a célodhoz. Az elme ezt megjegyzni, és eltartalékolja!
  • Emlékezz a célokra! Amikor csökken a motiváció, fontos, hogy ne feledd a célokat. Amikor a korábbi szokások, életmód, automatizmusok, minták kezdenek felülkerekedni, koncentrálj arra, mit szeretnél megvalósítani. Vizualizáld, milyen jó érzés lesz, ha le tudod futni a vágyott távot, milyen csodás lesz a célban örülni.
  • Használd a modern technikát! Ma már számtalan applikáció van, amik jeleznek, segítenek, mérik az aktivitásodat, a megtett lépéseket. De van, akinek az is beválik, ha mondjuk fogyni akar, és egy olyan képet tesz ki magáról a lakás bizonyos pontjaira, amin még vékonyabb volt.
  • Élvezd, amit csinálsz! Ha letetted a voksodat egy edző mellett, vegyél bérletet! Nyilván ez nem garacia, hogy le is járod, de már legalább döntöttél valami mellett. Válassz olyan útvonalakat, amiket tényleg szeretsz, és ne csak a fogyásért fuss, de azért is, mert szereted a természetet!
  • Kerüld a kísértést! Ha tudod jól, hogy vannak bizonyoso helyzetek, amikben mindig elcsábulsz, kerüld őket! Ne menj a kedvenc cukrászdád közelébe, és írd be a naptárba az edzéseket, hogy még véletlenül se szervezz oda semmi mást!

Hajrá!