Borítókép: Mindenkinek érdemes kipróbálni! A terepfutás legnagyobb előnyei

Mindenkinek érdemes kipróbálni! A terepfutás legnagyobb előnyei

Forrás: unsplash
Unod az aszfaltot és a rekortánt? Ideje terepre váltani!

Ha nincs sok időd, valószínűleg a megszokott útvonalakat járod végig a helyi parkban, vagy a környező utcákon. Ugyanakkkor egyre népszerűbbé válik a terepfutás, hiszen számtalan előnye van - például csökkenti a szorongást és több izmot mozgat meg.

Bár lehet, hogy a városi futók számára kicsit nehezebb megszervezni, hetente 1-2 alkalommal mindenképp érdemes terepen futnod, hogy megtapasztald a következő előnyöket:

Több izmod dolgozik

Az útvonal és a talaj változatossága miatt több izomcsoport dolgozik futás közben, például a törzsednél és lábadnál található stabilizáló izmok is. Ezen kívül fejlesztheted vele az egyensúlyodat és erősebbé is válhatsz.

Csökken az esélyed a sérülésre

A különböző felületeknek köszönhetően a lépéseid megváltoznak és kevesebb nyomás nehezedik az ízületeidre, izmaidra, így kisebb eséllyel sérülsz le.

Gyorsabban fogyhatsz

Óránként akár 60-90 kalóriával többet égethetsz el terepen egy amerikai kutatás szerint. Ez az egyenetlen talajnak köszönhető.

Csökken a szorongás

A természet már önmagában is megnyugtat, a futás pedig különösen jó módszer a szorongás kezelésére, ezt több kutatás is igazolta.

Tovább élhetsz

Egy amerikai kutatás szerint 12 százalékkal kisebb eséllyel halnak meg azok, akik zöldövezetben élnek. Természetesen nem lakhat mindenki egy erdő szélén, de hétvégére mindenképp érdemes a szabadba menned, már csak a feltöltődés miatt is.

Megszabadulhatsz a negatív gondolataidtól

Egy 90 perces séta, vagy futás a természetben is csökkenti a ruminációt, vagyis a negatív gondolatokon való rágódást, amit gyakran tapasztalnak a depressziós betegek.

Mire vársz még? Irány a természet!

Olvasnál még a témában?