futás télen, futás hóban, téli futóedzés, téli futóruházat,

Miért nehezebb futni hidegben?

Forrás: Getty Images
Merthogy nemcsak mentális gátakat kell ilyenkor leküzdenünk, hanem valóban nehezebb dolga van a szervezetünknek!

Amíg az izomzat nem melegszik be, amíg nem termelünk hőt, addig kifejezetten kellemetlen a mozgás még a legjobb minőségű téli futóruházatban is. Mert hisz a legjobb minőségű téli futóruházat sem annyira meleg, hogy mozgás nélkül is melegen tartson. Ráadásul az üzemi hőmérséklet elérése is nehezebb feladat, hiszen számítani kell arra, hogy a tempó lassul a hőmérséklet csökkenésével.

De valójában mi tekinthető hidegnek futás szempontjából?

„A szervezetnek van egy hőszabályozó mechanizmusa, ami a maghőmérsékletünket a hőveszteség és a testen belüli hőtermelés növelésével vagy csökkentésével segíti fenntartani, ennek köszönhető, hogy nem melegeszünk túl vagy nem hűl ki a testünk (leszámítva szélsőséges eseteket)” - magyarázza Joan Scrivanich, edzésfiziológus, futó- és triatlonedző. Ha tehát futsz, hőt termelsz – így még ha fázol is egy darabig, idővel fel kell annyira melegedned a mozgástól, hogy már ne fázz.

futás télen, téli futóedzés, bemelegítés, motiváció,
Forrás: Getty Images

Miért nehéz mégis hidegben futni?

Minél hidegebb van kint, annál keményebben kell dolgoznia a szervezetnek, hogy melegen tartsa a létfontosságú szerveket, emiatt a vér hajlamos eltávolodni a végtagoktól, így pedig az izmok oxigénfelhasználó képessége kevésbé hatékony, mint mérsékelt hőmérsékleten. Ráadásul az erek összehúzódnak a hidegben, hogy fenntartsák a maghőmérsékletet, és ez a szűkület csökkenti a véráramlást. A hideg izomzat nem tud olyan jól teljesíteni, mint amikor már bemelegedett, viszont képes hideg időben is felmelegedni olyan szintre, hogy futni tudjunk. Ugyanis hideg ide vagy oda, a mozgás hatására az izomzat keringése nem csökken olyan szintre, hogy normál futóedzésre ne lenne alkalmas. Bizonyos típusú edzésre viszont nem érdemes fogni ilyenkor: például komoly tempót és ismétlésszámot igénylő intervallumos edzéshez, vagy hosszú tempófutáshoz várj, míg enyhül az idő. De egy nem túl magas intenzitáson zajló edzést, néhány rövidebb, de pörgetősebb (nem erős és nem sprint) tempót összehozhatsz, ha előzetesen alaposan bemelegítettél.

Természetesen, ha abbahagyod a mozgást, és/vagy a ruházatod nem megfelelő, a szervezet hamar hűlni kezd a hideg hatására, az izmok gyorsan összehúzódnak, sőt remegés alakulhat ki, hogy hőt termeljenek, ebben az állapotban nehéz, illetve hosszabb időbe telik a szervezetet újra üzemi hőmérsékletre melegíteni.

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/05 (digitális verzió)

A legújabb Runner’s World fő témája a téli futások és az alapozás, hogy ebben az időszakban is megtartsd az egészséged, a fittséged és a teljesítményed, és magabiztosan kezdhess el majd készülni a tavaszi versenyekre. Ezen kívül a zene is főszerepet kapott, hiszen az egyik leghűségesebb futópartnered lehet, ha jól használod. Hazai futók pedig el is mondják, melyek a kedvenc zenéik az edzések alatt. A címlapon Szakács Gergő, akit bár dalszövegíró, zeneszerző és énekes minőségben ismerünk legtöbben, szenvedélyes futó is. Természetesen az izgalmas interjúk és történetek sem maradtak el, jó olvasgatást mindegyikhez! További információk: https://www.runnersworld.hu/megjelent/uj-runners-world-szakacs-gergo

995 Ft

1095 Ft

Ha jól felöltözöl és tartani tudod a hőt, könnyebb a futás?

A megfelelő öltözködés azt jelenti, hogy több réteget viselsz, ami viszont súlyt és húzóerőt jelent, arra készülhetsz, hogy mindkettő lelassítani fog. A tapadás csúszós felületen egy másik kérdés, például a hó és a jég miatt a biztonság érdekében lassítani kell a tempót. Ráadásul a futócipő tulajdonságai is változnak, keményebbé válik a talp puha, habos anyaga. Míg az izomzat bemelegszik merevebb, a hideg levegő belélegzése pedig ismét csak okozhat diszkomfort érzést. Ezek az általános kényelmetlenségek együttesen okoznak a futók számára mentális nehézséget a hideg, téli futások előtt, amit van, aki le tud győzni, mások kevésbé lesznek elszántak.