Borítókép: Intervall edzés a jobb futóteljesítményért

Intervall edzés a jobb futóteljesítményért

Forrás: Europress
A 30km-es versenyfelkészülésem alatt az edzésterv szerves részét képezték az intervall edzések, amiket hetente egyszer kellett végeznem. Ha eddig te nem iktattad be, Vajda Zsuzsi Nike+ Run Club edző most elárulja, miért fontos, és mit kell róla tudnod!
„Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy ezt az edzésformát csak azok próbálják ki, akik már nem számítanak kezdőknek, stabilan, mindenféle megerőltetés nélkül tudnak lefutni 5km-t 30 percen belül.”
Vajda Zsuzsa

Szóval itt kezdődik. Zsuzsi elmondta, hogy az intervall módszer igen hasznos edzéseszköz, ha megfelelően választjuk ki a terhelés mennyiségét, intenzitását és a pihenők idejét. Ha teheted, ebben kérd szakértő segítségét!

„A módszer alapvető kritériuma, hogy az azonos távokat sokszor ismételjük, és a pihenés csak részleges megnyugvást biztosítson. Az edzésintenzitás meghatározásánál a versenysebesség átlagát vegyük figyelembe. Az intenzívebb terhelés miatt, ennél az edzésformánál a pulzus elérheti a 180 ütés/percet is, viszont arra kell figyelni, hogy a pihenőidő alatt 120 ütés/percre csökkenjen.
Ezt az edzésformát hetente csak egyszer alkalmazzuk, illetve egy könnyű, regeneráló futás kövesse.”
Vajda Zsuzsa

Mivel ehhez egyáltalán nem voltam hozzászokva, eleinte nagyon megterhelőnek éreztem, és hosszabb regenerálódási időt kellett hagynom az első két alkalom után, mint egyébként, egy sima futás után. De aztán, hamar éreztem az áldásos hatásait, ráadásul jó benne, hogy sosem unalmas, mindig lehet másféle, mint az előző. Próbáld ki, ha még nem tetted! Szerdánként a Nike Futóklubban is megteheted, ha érdekel kattints IDE érte.