gyorsaság,gyorsító edzés,erősítés

Ha szeretnél a tempódon javítani ezt az 5 erősítő gyakorlatot építsd be az edzésrutinodba

Forrás: Getty Images
Az erő és a sebesség szorosan összekapcsolódó fogalmak. Ha a gyorsaság javítása a céljaid között szerepel, a gyorsító edzéseken túl erősítésre is szükséged lesz.

A torontói The Runner's Academy szakemberei állították össze ezt a gyakorlatsort, amit a felkészülési időszakban érdemes rendszeresen elvégezni. A verseny közeledtével elhagyhatod őket. A gyakorlatok növelik az izmok és az idegrendszer azon képességét, hogy létrejöjjön a gyors összehúzódás-pihenés kapcsolat.

Az alábbi videó minden gyakorlatot bemutat röviden, alatta pedig a leírások találhatók.

1. Egylábas guggolás hátrafelé

Pad, szék vagy akár lépcső elé állva tedd fel hátrafelé az egyik lábad, a másik a talajon marad. Három pici guggolást hajts végre, ezt ismételd minden lábon 3-5-ször. Ha könnyűnek találod, végy a két kezedbe kézisúlyt, ennek súlyával tudod tovább nehezíteni a gyakorlatot.

2. Egylábas fellépés-talajérintéssel

Ez a gyakorlat három mozgást foglal magában: a láb hatra lendítését-talajérintést, fellépést-a másik láb lábujjhegyen és ennek a mozgásrésznek a feszes megtartását. A karok kulcsfontosságúak az egyensúly megtartásában, akárcsak a gyors futómozgás fenntartásában. Kezdetben végezd a mozgást lassan, nehogy kibillenj az egyensúlyodból. Kezd három sorozattal, oldalanként három-öt ismétléssel.

gyorsítás,gyorsaság,erősítés
Forrás: Getty Images

3. Gyors kitörés váltások

Ezt a gyakorlatot leginkább puha felületen lehet elvégezni az erőbehatás miatt. A kitörés váltások leginkább az egyensúly és a gyorsaság egyidejű fejlesztését célozzák. Némi koordinációt igényel a gyakorlat, kiváló farizomerősítő is. Ha nincs otthon tornaszőnyeg, akkor ajánlott füves területen gyakorolni. Hat sorozatot és 3-5 ismétléssel kezdj.

4. „Dühroham” hason fekve

Úgy festesz-e gyakorlat közben, mint egy dühös kisgyermek, miközben a combhajlítók nagyon intenzív erősítését végzed. Három sorozatban végezz 10 másodperces ismétléseket, közben ügyelj a farizom és a combhajlító feszességére. A térdedet 90 foknál jobban ne engedd ki, a lábfej pipáljon, a mozdulatok legyenek gyorsak, feszesek.

5. Merev lábú szökdelés

Ez a gyakorlat a boka erősítését célozza, a lényege, hogy a lábfej kissé felfelé áll és paskolgatjuk vele a talajt, a térd laza és mintegy pattogó mozgást kell fenntartani, minél kevesebb időt töltve a talajon. Végezz három-öt 10 másodperces sorozatot.

Ezek az erősítések is szuperek és hasznosak futóknak: