edzés,saját testsúly

Apró trükkök, amikkel súly nélkül is brutálisak lesznek a saját testsúlyos edzéseid

Forrás: Getty Images
A saját testsúlyos gyakorlatok praktikusak, millióképp variálhatóak, eszköz sem kell hozzájuk. De ne hidd, hogy nem lehet fokozni velük a teljesítményt: a következők abban segítenek, hogyan nehezítheted a gyakorlatokat!

Lassulj le!

A celebek kedvelt személyi edzője, Kira Strokes azt javasolja, hogy ha a nehezítés a cél, először is lassulj le. Tévhit ugyanis, hogy gyorsan kell elvégezni a gyakorlatokat: ha lelassulsz, sokkal több lehetőséged van a helyes kivitelezésre, ráadásul a lendület helyett erőből kell dolgoznod. Lelassíthatod az egész gyakorlatot, de végezheted lassítva csak az emelő, vagy csak a leengedő részét is.

Jöjjön egy példa: próbáld ki a guggolást úgy, hogy 3-4 mp alatt engeded le magad guuggolásba, ott kitartod 2 mp-ig a pozíciót, majd 3-4 mp-et szánsz a visszamenetelre.

Sokkal nehezebb, ugye?

Gyorsulj fel!

A sebesség növelésével az izmok másképp működnek, és emellett ha felgyorsulsz, növeled a pulzust is, ami hatással van a szív- és érrendszer működésére, és persze az izmokra is. A sebesség fokozásának legszélsőségesebb módja a robbanóképesség növelése. Ha például futsz, a guggolásból való felugrások vagy az egylábas ugrások nagyon hatékonyak.

Ha viszont guggolásból felugrás a cél, előtte figyelj az alapos bemelegítésre, majd csak a klasszikus guggolások után kezdj bele az ugrásokba.

Van még egy mód, ahogy fejlesztheted magad: ne 10 darab guggolásból felugrás legyen a cél, hanem nézd azt, hogy fél perc alatt mennyit tudsz a lehető leggyorsabban megcsinálni. Így sokkal gyorsabban mozogsz, és intenzívebb lesz az edzés.

edzés,test
Forrás: GettyImages

Rugózz bele!

A rugózás is nehezíti ám a gyakorlatot, és akkor különösen hasznos, ha nincs sok időd edzeni. A lényeg, hogy amikor megérkezel a gyakorlat végpontjába - mondjuk guggoláskor lent vagy a talajjal párhuzamosan - akkor elvégzel néhány apró rugózást, 10 darabot, utána visszatérsz a kiinduló helyzetbe. Egy ilyen gyakorlatnál, vagy akár egy fekvőtámasznál, biztosan égni kezd majd a comb vagy a kar, de csak addig csináld, amíg nem fájdalmas.

Arra is figyelj, hogy ha elvégeztél ilyen gyakorlatokat, amikben volt rugózás, akkor annak a végén iktass be még pár klasszik gyakorlatot a teljes mozgástartományban - tehát a rugózások után jöhet még pár hagyományos guggolás.

Tedd féloldalassá a gyakorlatot!

Ez nyilván nem működik minden feladatnál, de egy felhúzást simán tudsz egy lábbal végezni, a plank alatt is támaszkodhatsz csak az egyik karodon. Azért is kőkemény így végezni a gyakorlatokat, mert a test sokkal intenzívebben dolgozik azon, hogy az egyoldalú munka ellenére is stabil maradjon.

Végezz több ismétlést!

Evidens opció a nehezítésre, de érdemes beszélni róla. Ha már úgy érzed, lazán teljesíted, amit kell, az elvégzett ismétlések számának növelésével ugyanazok az edzések ismét nehezebbé válhatnak. Ennek oka az, hogy több ismétlés növeli az általános edzésmennyiséget vagy azt, hogy mekkora stressz éri az izmokat. Persze az is jó megoldás, ha elkezdesz kis súllyal, lábsúllyal dolgozni, de ha ezt nem akarod, növeld az ismétlések számát!

Csökkentsd a pihenést!

Az sem mindegy, hogy egy adott edzésen mennyit pihensz a gyakorlatok között. A kevesebb pihenés magasabb pulzust eredményez, illetve az izmok is jobban fáradnak majd. Persze ne csökkentsd teljesen a pihenést: ha nem vagy jól, fáj a fejed, inkább lassíts!

A talaj helyett indíts magasabbról!

Próbáld ki, milyen az, ha úgy fekvőtámaszozol, hogy a lábad nem a talajon van, hanem mondjuk egy megemelt felületen. Ha kissé megváltoztatod a szöget, a lábról átviszel súlyt a felsőtestre, ami egyébként is végzi a munka nagy részét. De a lábedzésnél is simán alkalmazhatod azt a módszert!

Variálj!

Sokkal színesebbé teheted az edzéseidet, ha a fentieket tetszés szerint kombinálod. Például így:

  • 5 guggolás normál tempóban
  • Leengeded magad guggolásba, és jön 10 darab pumpa
  • 5 guggolásból felugrás, majd az egész kört megismétled.

Számtalan lehetőség van a saját testsúlyos edzésekre: ne félj fejlődni!