saját testsúlyos edzés,edzés,erősítés

Ezeket tanuld meg! 5 saját testsúlyos gyakorlat kezdő futóknak

Forrás: Getty Images
Csak mostanában kattantál rá a futásra? A rendszeres futóedzések nagyon jók a testnek, viszont ha erősödni szeretnél, és csökkenteni a sérülések esélyét, akkor érdemes pár saját testsúlyos gyakolratot is végezni - akár otthon, akár levezetésképp egy futóedzés után!

Világos, hogy a futás az, ami bejön neked, és nem szeretsz órákat tölteni az edzőteremben. Viszont az erősítés akkor is nagyon fontos, ha csak futni szeretsz: ettől bírod majd jobban a terhelést, és ez az, ami csökkenti a sérülések esélyét is. De ne gondold, hogy mindenképp szükséged van a súlyzóra: a következő 6 saját testsúlyos gyakorlathoz csak te kellesz és némi elszántság, na meg egy hely, akár otthon is, ahol zavartalanul lenyomhatod az edzést.

Végezd el őket legalább hetente kétszer a pihenőnapokon, vagy a könnyebb futós napokon.

Hajrá!

1. Guggolás

Abszolút alapgyakorlat, viszont nagyon sokan hibáznak a végrehajtása közben, ami hosszú távon kikészíti a térdeket.

Így végezd:

Helyezkedj el vállszélességű terpeszben, a karok a mellkas előtt összezárva. A lábfejek kicsit kifelé állnak, majd hajlítsd a térdeket, és engedd le őket addig, hogy párhuzamosak legyenek a talajjal. A testsúly a sarkakon legyen, a mellkas ne dőljön be előre. Figyelj arra, hogy semmiképp se pucsíts, a hát helyett a combokat és a popsit aktiváld. Végezz 10 guggolást, és ismételd meg még kétszer.

Ha haladó vagy, emelheted az adagot, de megpróbálhatod azt is, hogy guggolásból felugrasz magasra, majd finoman, puhán visszatérsz a kiinduló helyzetbe.

2. Fordított kitörés

Állj csípőre tett kézzel, lépj ki egy nagyot hátra úgy, hogy a hátul lévő térd érintse a talajt. Közben mindkét térdnek 90 fokos szöget kell zárnia a talajjal. Figyelj, hogy az elöl lévő térd nem mehet a boka elé, és a mellkasod sem dőlhet előre. Ismételd a másik lábbal is a gyakorlatot, végezd el 8x-8x mindkét lábra, majd pihenő után ismételd még 2x a kört.

Ha haladó vagy, ezt a gyakorlatot ugrásból is végezheted!

3. Híd póz

Feküdj hanyatt a matracodon, a talpak a talajon, a térdek hajlítva, a tenyerek a talajon. Szorítsd össze a core izmokat, a köldöködet húzd be alaposan, nyomd a sarkakra a testsúlyt, és emeld el a csípődet a talajtól. Tartsd 3-5mp-ig a pózd, miközben szorítod az izmokat, majd lassan engedd vissza magad. 3 szettben végezz 10-10-10 ismétlést.

4. Plank oldalra

Alkartámaszban helyezkedj el, a vállak a könyök felett vannak. A test a saroktól a vállakig egyenes, a lábujjakon támaszkodsz, a fej nem lóg. Ne engedd be a csípődet! Helyezd át a testsúlyt a bal karra miközben átfordulsz balra, és felfelé nyújtózkodsz a jobb karodal. Térj vissza a kiinduló helyzetbe, jöhet a másik oldalt, majd ismételd 10x a kört!

5. Plank "hegymászással"

A core izmokat és a combokat is kiválóan megedzi ez a haladó gyakorlat: a kiindulóhelyzet a nyújtott karos plank póz, a vállak a csukló fölött vannak. Feszítsd meg a core izmokat, majd az egyik térdedet húzd a mellkasodhoz. Tedd vissza, és jöhet a másik térd. Végezheted akár tempósan is a gyakorlatot. 10 ismétlés legyen lábanként, 3 szettben végezheted!