edzés,otthon

A szakértők szerint ez a legideálisabb hőfok otthon, ha edzeni akarsz

Forrás: Getty Images
Apróságokkal is lehet ám fokozni - és persze rontani - a teljesítményt. Ha otthon állsz neki edzeni, nagyon sokat számít az, hogy milyen a hőfok a lakásban!

Az ideális éjszakai alváshoz a szakértők szerint érdemes maximum 16-20 Celsius foknak lennie otthon - de mi a helyzet a sportolással a lakásban?

Jenna Langhans New York-i edző szerint a hőfok nagyban függ attól, milyen edzést szeretnél otthon végezni, és mennyi ideig.

Ott van például a jóga, a Pilates és más, alacsony intenzitású mozgásformák - ezekhez 20-24 fok az ideális választás. Ha hengerezel, meditálsz, légzőgyakorlatokat végzel, akkor érdemes ennek a tartománynak a 80 százalékában maradni, tehát 23-24 fokon végezni az edzést.

,,Ha viszont magasabb intenzitású mozgásformát választasz, mondjuk erősítesz, kardiózol, táncolsz, súlyzózol, akkor a meleg kényelmetlen lesz - ilyenkor a 17-20 fok az ideális választás, hogy elkerüld a túlhevülést vagy a fejfájást."

edzés,otthon
Forrás: GettyImages

A szakember szerint azonban figyelembe kell venni azt is, mi a cél. Egy HIIT edzésen kibírhatatlan a 40 fok, de vannak jógafajták, amiket kifejezetten ilyen melegben kell végezni. Az viszont nagyon fontos, hogy csakis akkor sportolj ilyen magas hőmérsékleten, ha nem vársz babát, nincsenek egészségügyi problémáid, nem szedsz semmiféle gyógyszert, és elég edzett vagy. Kezdőként ilyesmibe ne vágj bele - javasolja a szakértő.

Ha beállítottad a lakás hőfokát, de még mindig fázol, a bemelegítés alatt bátran viselj pulcsit, és végig nagyon figyelj a hidratálásra. Nem jó, ha túlhevül a test, ha rosszul vagy, pihenj többet, igyál többet, vagy kicsit menj ki a friss levegőre, és utána folytasd az edzést!