izzadás,edzés

Ha jobban izzadok, hatásosabb az edzés is?

Forrás: Getty Images
Van -e bármiféle összefüggés a verejtékezés és az edzés hatékonyága között? És mégis hogy lehet az, hogy te már úszol az izzadtságban, miközben a futótársad arcán még egy csepp víz sem jelent meg?

Biztosan veled is előfordult már, hogy a futóedzésen azon agyalsz, hogy lehetséges az, hogy mindenki ugyanazt a távot futja nagyjából egyforma erőbedobással, és van, aki szárazon megússza a dolgot, mások pedig csurom vizesen zárják a tréninget?

Létezik, hogy a nagyon izzadósok valamit sokkal jobban csinálnak?

Jó ideje próbáljuk keresni az összefüggést az izzadás mértéke és a kalóriaégetés hatékonysága között, de van ennek értelme? Tényleg összefügg a kettő? Két sportgyógyász szakember, Bryan Saltzmannel és Natasha Trentacosta nemrég erről mondta el a véleményét.

Több izzadás=több elégetett kalória?

Ha valaki úszik az izzadtságban, automatikusan azt feltételezzük, hogy nagyon odatette magát az edzésen. Pedig az igazság az, hogy izzadni azért kezd a test, mert ezzel hűti magát, és próbálja visszaállítani a normál tetshőmérsékletet. Ha ugyanis munkára fogjuk az izmokat, edzeni kezdünk, emelkedik a testhő is.

Az igaz, hogy egyesek sokkal többet izzadnak, mint mások. Ebben szerepet játszik az edzettség is, hiszen minél fittebb valaki, annál hatékonyabban képes szabályozni a test a hőmérsékletet. De más tényezők is befolyásolják az izzadást: a férfiak általában izzadósabbak a nőknél, és a nagyobb, magasabb emberek is hajlamosabbak az intenzívebb izzadásra.
Trentacosta
edzés,sport
Forrás: GettyImages

És ott van még egy tényező, ami befolyásolja az izzadást, ez pedig a genetika. Simán lehet ugyanis, hogy két azonos nemű, nagyjából azonos testfelépítésű és edzettségű ember teljesen eltérően izzad, ennek pedig az az oka, hogy nem egyforma menyiségű verejtékmirigyekkel rendelkeznek. Számít az is, hogy a test hogyan kezeli a testhő emelkedését.

Nem mindegy, mit ettél

Olyan külső tényezők is hatnak az izzadásra, mint az alkohol vagy a koffein. Ezek edzés előtti fogyasztása intenzívebb izzadást eredményez. Az sem mindegy, milyen ruhában edz az ember: a nehezebb anyagú, szintetikus holmikban sokkal többet izzadunk, mint a természetes anyagból készült pamut vagy gyapjú ruhákban.

Több kalóriát égetek, ha sokat izzadok?

Az intenzívebb edzéssel egyértelműen több kalóriát égfetünk el, de ne feledd, attól még, hogy sokat izzadsz, nem biztos, hogy keményen edzel. Vegyünk példul egy hot jógát, ahol biztos, hogy rengeteget izzadsz, viszont a gyakorlatok nem olyanok, mintha egy erősítő edzésen vagy kemény futóedzésen vettél volna részt. A szakértők szerint az első esetben víz távozik a szervezetből, aminek szintén vannak pozitív hatásai, hiszen ürülnek a méreganyagok, ám nem ég el vele több kalória.

A Wisconsin Egyetemen korábban készült egy tanulmány: 21 fokos teremben tartottak jógaórát a kísérlet résztvevőinek, majd másnap pontosan ugyanazt az órát kellett végigcsinálniuk, csak már egy 32 fokos teremben. A résztvevők sokkal jobban izzadtak, és a legtöbben azt érezték, sokkal keményebben edzettek. Viszont a pulzusok nem változott a hő emelésének hatására. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg csak ők érezték nehezebbnek az órát, a testük viszont nem.

Szóval izzadni jó dolog, de ne ezen mérd le, hogy mennyire volt kemény az edzésed. Hiszen az edzés intenzitásán kívül még jópár más tényező is befolyásolja, hogy szárazon megúszod a dolgot, vagy épp állandóan veled kell lennie a váltóruhának...