szauna,izzadás

A szaunázással tényleg javul a teljesítmény? Bizony, és nem is akárhogyan!

Forrás: Getty Images
A hidegben a testünk jobban áhítozik a melegre, az izzadásra, mint az év többi időszakában. Ez nem is csoda: a szaunázás tényleg rendkívüli hatással van a testre, az immunrendszerre, és igen, a teljesítményre is!

Az emberek évezredek óta szaunáznak a regeneráció és a relaxáció miatt, ám a Mayo Clinic tavalyi kutatásából az is kiderült, hogy nem csak ezek miatt érdemes sokat izzadni a szaunában: ez a tevékenység ugyanis épp úgy hat a testre, mint a rendszeres, intenzív testmozgás!

Ennek az az oka, hogy a test hasonlóképp reagál a melegben eltöltött időre, mint egy kemény fizikai megmérettetésre, ezekkel a reakciókkal védi magát számos kóros megbetegedéstől. Amikor szaunázol, a pulzusod felmegy legalább annyira, mint amikor edzel - tehát 120-150 környékére, a testhőmérsékleted megemelkedik, izzadni kezdesz, a testedben csökken a stresszt okozó noradrenalin hormon szintje. A rendszeres szaunázás emellett növeli a növekedési hormon szintjét, ami jótékonyan hat a testben a regenerációs folyamatokra is.

A rendszeres, heti 3-4 alkalommal történő szaunázás emellett

  • Jelentősen csökkenti a szívbetegségek, a korai halálozás kockázatát
  • Csökkenti a demencia kialakulását
  • Jótkonyan hat a csontritkulás és a szervezetben fellépő gyulladások megelőzésére
  • Ha pedig a szaunázás mellett edzel is, tényleg sokat teszel a szív és az érrendszer egészségéért!
szauna,izzadás
Forrás: GettyImages

Fantasztikusan hat a teljesítméynre

Ha remek formában vagy, akkor is van hova fejlődni, és ezt a rendszeres szaunázással is megteheted! Egy korábbi kutatásban hosszútávfutókon tesztelték a szauna hatásait: hetente 4 alkalommal kellett szaunázniuk 30 percet az edzések után, ami a tesztek szerint 32 százalékkal növelte a teljesítményüket. Sőt, az 5K-s idejük 3 hét alatt 2 százalékot csökkent a rendszeres szaunázás miatt!

Tudtad?

Persze vannak, akik a bemelegítésre hazsnálják a szaunát, hogy az izmok bemelegedjenek, de jó, ha tudod, ez nem helyettesíti a klasszikus bemelegítést - szaunázni pedig jobb edzés után, amikor a test kissé dehidratáltabb!

Van még egy ok, amiért a szaunázás javítja a teljesítményt: ha megszokod a meleget, a rendszeres forróságot, sokkal jobban bírod majd a nyári edzéseket, sőt, a tested jobban idomul a száraz hegyi levegőn történő futásokhoz is.

Mennyi az ideális?

Fontos, hogy a szaunázás nem verseny: a rendszeres, edzés utáni 25-30 perces, több részletben történő izzadás a körülbelül 74 fokos szaunában a legideálisabb a testnek, de fontos, hogy ha kezded rosszul érezni magad, mindenképp tarts pihenőt!

Így iktasd be az edzéseid után a szaunát!

Ha mostanában tervezed a dolgot, időzítsd egy olyan 7-10 napra a tested hozzászoktatását a szaunázáshoz, amikor nem tervezel kemény edzéseket, inkább csak regenerációs edzést, több lazítással, nyújtással. Folyamatosan emeld a szaunázás mennyiségét: az első nap csak 5-10 perc legyen, és a hét végére juss el a 25-30 perchez!

Fontos az is, hogy lehetőleg közvetlenül szaunázás előtt, és alatta ne igyál, ha közben frissítésre vágysz, locsold magadat vízzel. Ha viszont végeztél a szaunában, az azt követő 2-3 órában hidratálj bőségesen.

Sokan ugranak a hideg vízbe közvetlenül a szaunázás után, ám a kezdők számára ez nagyon megterhelő, így érdemes meleg, majd langyos vízzel zuhanyozni, és csak szépen, lassan eljutni a hideg vízig.

Vigyázz magadra!

Az egészséges test számára fantasztikus a rendszeres szaunázás, ám arra figyelj, ha nem vagy 100 százalékban jól, és a következők közül valami fennáll, akkor hanyagold inkább a szaunát.

  • Izom vagy ízületi fájdalom
  • Duzzadás, bőrpír
  • Nyílt seb, komolyabb sérülés
  • Alkoholfogyasztás - az ittassan történő szaunázás növeli a stroke és a szívroham kockázatát.

Ne feledd, ez nem verseny: ha nem vagy jól, szállj ki bátran!