gumikötél,edzés

A gumikötél legalább olyan jó, mint a szabad súlyok, méghozzá ezért

Forrás: Getty Images
Olcsó, icicpici helyen elfér, de hatalmas fájdalmat tud okozni: a gumikötél fantasztikus segítség lehet az otthoni edzésben, de hasznos egy futóedzés után is némi farizomgyakorlat elvégzéséhez. A következők miatt itt az ideje beszerezni!

Hatékonyabb eszköz a gumikötél, mint a szabad súlyok?

Ha gumikötéllel edzel, az ellenállás folyamatos lesz, de ez a gyakorlat végzése közben végig kitart. Míg a súllyal való munkában általában emeléskor vagy engedéskor fontos a súly, az ellenállás, a gumiszalaggal az excentrikus és a koncentrikus összehúzódás is működik. Vegyünk egy egykezes bicepszgyakorlatot szabad súllyal: emeléskor fejtesz ki erőt, ám ha nem szépen, lassan, hanem csak durván, gyorsan engeded vissza a súlyt, ezen az úton nem dolgozik úgy az izom, mintha gumikötéllel csinálnád, amikor az ellenállás végig megmarad, ráadásul a csalás esélye is kisebb.

Honnan tudhatom, hogy helyesen használom -e?

Az egyik legzavaróbb dolog a gumikötél használatában az, hogy nem tudod biztosan, jól végzed -e a gyakorlatokat. Ha ugyanis nem megfelelően edzel, lehet, hogy nem is érzel semmit a feladat közben. Viszont a gumikötél egy rugalmas eszköz, így fontos tudnod, hogy mindig lehet keményebben végezni a gyakorlatot, hiszen mindig tudod tovább húzni a kötelet. Ha pedig tényleg odateszed magad, akkor bizony a feladat csúcspontján igencsak érezheted az izmaidat, és mindig tehetsz rá egy lapáttal!

edzés,gumikötél
Forrás: GettyImages

Hogyan tároljam a gumikötelet?

Tekerd fel és tedd az ágy alá, vagy a szekrénybe - mindegy, hol tartod, csak ne érje tűző nap - ettől ugyanis könnyebben szakad és kevésbé lesz rugalmas. Figyelj arra, hogy minden használat előtt átnézed, mert már egy egészen apró repedés szakadást okozhat. Ha rendszeresen dolgozol vele, érdemes évente lecserélni a gumiszalagot, hiszen az ellenállás egy idő után csökken, egyre könnyebb lesz vele dolgozni.

Most mutatunk pár alapgyakorlatot, amiket érdemes beiktatnod az edzéstervedbe!