fogyás, edzés,

9 hasznos tipp, amit minden nőnek tudnia kell, aki szülés után fogyni szeretne

Forrás: Unsplash/Bruce Mars
Mikor érdemes belevágni a szülés után a fogyás megtervezésébe? Mennyi idő kell rá? Hogyan lehet ezt összehangolni egy újszülött babával?

Vannak szerencsés nők - persze nem túl sokan - akik azzal a testsúllyal hagyják el a kórházat, amivel várandósak lettek. Én magam is találkoztam olyan mázlista anyukával, aki 4 órával a szülés után lapos hassal sétált be a kórterembe. De ők vannak kevesen.

Rengeteget számít a genetika, az adottságok, az, milyen testsúllyal estünk teherbe, és hogyan viseltük a terhességet. A legtöbb nőt azonban nagyon is foglalkoztatja a szülés után a súlya - még akkor is, ha az az időszak másról kellene, hogy szóljon. Ám vitahatatlan, hogy egy idő után érdemes hagnsúlyt fektetni a 9 hónap alatt felszaladt kilók leadására az egészség édekében, akkor pedig különösen fontos a dolog, ha hamarosan kistestvért szeretnétek a picinek.

A következőket fontos lenne észben tartani, ha a szülés után szeretnéd leadni a pluszsúlyt!

Legyenek reális céljaid!

Felejtsd el a sztármamikat, akik 4 héttel a szülés után lapos hassal parádéznak falatnyi bikiniben. Igen, ők mázlisták, de a legtöbb nőnek keményen meg kell küzdeni az álomalakért. Ne feledd azt sem, hogy a szülés utáni hetekben rengeteg minden változhat: ha vizesedtél a babavárás alatt, kell egy kis idő, mire a felesleges víz távozik, ha azonban ezen kívül is maradt rajtad bőven pluszsúly, azt nem 1 hónap, hanem legalább 1 év alatt érdemes leadni. Tűzd ki, mi a hosszú távú célod, és apró célokkal próbálj eljutni hozzá!

Ez nem a kőkemény diéták ideje

A szülés után a testnek energiára, tápanyagokra van szüksége a regenerálódáshoz, és ahhoz, hogy szoptatni tudd a picit. A kalóriadeficit helyett törekedj a tápanyagdús ételek kiválasztására. A hormonok változása az első hetekben alaposan kihat a kedélyállapotodra, és figyelj inkább arra, hogy ne üres kalóriákkal, édességekkel próbálkozz, hanem fogyassz tápanyagban és fehéjében gazdag fogásokat!

A szoptatás is segít

Nemcsak a baba egészsége miatt fontos a szoptatás, hanem miattad is! Segíti a kötődést, a regenerációt, és sokaknak a fogyást is beindítja. Akkor se ess kétségbe, ha épp az ellenkezőjét tapasztalod: a szoptatáshoz energia kell, így többet is eszik ilyenkor egy nő, ráadásul eleinte kevesebbet is mozog az átlagosnál.

Étkezz rostdúsan!

A súlyunk leginkább az étkezésen múlik, így érdemes tényleg arra koncentárlni, hogy a szülés után is jól étkezz. A rostban gazdag étrend serkenti az emésztést, plusz a rostok hosszabb időre eltelítenek, és kevésbé leszel éhes.

Tankolj fel fehérjékből!

Ügyelj a jóféle fehérjék fogyasztására a szoptatás alatt: a sovány húsok, a halak, a tojás, bizonyos zöldségek, magok kiváló tápanyagforrások!

Minimalizáld a cukorbevitelt!

Ez egy általános szabály, hiszen ha úgy általában fogyni szeretnél, akkor is ez az első és legfontosabb tanács. A szülés után is extra fontos erre figyelni: ha lehet, fogyassz minimális mennyiségű édes üdítőt, csokit, süteményt, még akkor is, ha ezeket kívánod.
A kutatások szerint ugyanis a hozzáadott cukor és a finomított szénhidrátok magas bevitelével nő a hízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek, a rákos megbetegedések aránya is.

Kerüld el a feldolgozott ételeket!

Talán épp ebben az időszakban vágysz legjobban a gyorskajákra, mirelit holmikra, hiszen a főzésre lényegesen kevesebb idő jut, azonban próbáld kerülni őket, amennyire lehet! Túl sok hozzáadott cukrot, adalékanyagot tartalmaznak, amik hosszútávon abszolút hozzájárulnak a hízáshoz. Főzz inkább egyszerű ételeket több napra előre, ha néha-néha becsusszan egy gyorskaja, nem dől össze a világ, de próbáld őket elkerülni!

Igyál sokat!

Természetesen vizet: az anyagcseréhez, az emésztéshez, a szoptatáshoz is fontos, hogy sok vizet fogyassz - ne hanyagold el!

Mozogj!

Egyeztess az orvosoddal, mikor mehetsz megint edzeni, vagy mikor tornázhatsz otthon, de legkésőbb a szülés után 6 héttel már egészen biztosan engedni fogja. Ha nincs kire hagyni a picit, tornázz otthon, ha el tudsz szabadulni 1-2 órára, a súlyzós edzést is végezheted módjával - az izomtömeg ugyanis segíti a jobb anyagcserét is. Ha pedig egyikhez sincs kedved, sétálj a picivel napi 1-2 órát - a lényeg, hogy mozogj!