zsírégetés,zsírégető edzés,fogyás

A zsírégetés 3 fontos szabálya, amit futóként tudnod kell!

Forrás: Getty Images
Az egyik nagy előnye a futásnak, ami népszerűvé teszi, hogy kiváló mozgásforma, ha valaki fogyni szeretne. De pontosan mire kell ügyelni, ha ezt a hatást maximálisan ki szeretnénk használni?

Valószínű a futók nagyobb része ismeri a „zsírégő zóna” kifejezést. Milliónyi netes tartalmat lehet találni erről a témáról. Rá is állnak sokan a kb. 40-50 perces, nagyon könnyű futásokra és várják a csodát. Ám az intenzív fogyáshoz édeskevés, ha minden futásod így zajlik. Ugyanis minél rövidebb és minél könnyebb az edzés, annál kevesebb kalóriát fog felhasználni a szervezet mozgás közben. Ahhoz, hogy elérd az ideális testsúlyt, ennél jóval többre lehet szükség!

Ez a három módszer segít abban, hogy fokozd az edzéseid zsírégető hatását.

1. Hosszabb edzés

Tény, hogy a hosszabb edzés több kalóriát éget el. Egy kb. 90 perces vagy hosszabb edzés javítja a test zsíranyagcsere folyamatait, vagyis javul a szervezet zsírból történő üzemanyag-felhasználó képessége. A feladat tehát egyszerű! Iktass be a heti edzésrutinodba egy hosszú futást. Mivel ezek az edzések jobban igénybe is veszik a szervezetet, heti egynél több hosszút ne fuss!

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Fuss gyorsan. Egyél lassan.

Ne maradj le a Fuss Gyorsan. Egyél Lassan. című könyvről, rendeld meg még ma saját magadnak vagy ajándékként, hiszen minden futó könyvtárában alapkellék!

 

 

 

3995 Ft

4995 Ft

Kutatások igazolták, hogy minél hosszabb ideig tart egy futás, annál tovább tart a szervezet anyagcsere-folyamatainak rendeződése az edzés előtti állapotra. Még viszonylag lassú tempó mellett is kedvező hatással lehet számolni. Ráadásul egy 60 percen túli futásnál az anyagcsere folyamatok már az ötszörösére nőnek.

zsírégetés,zsírégető edzés,fogyás,futás túlsúllyal
Forrás: Getty Images

2. Intenzitás növelése

Az intenzív edzések sok kalóriát fogyasztanak, még akkor is, ha nem tartanak sokáig. Sok futó könnyű vagy legfeljebb közepes iramú edzéseket végez, ami mérsékelt erőfeszítést jelent a szervezet számára és egy ponton túl nem segíti a súlycsökkentés fokozását.

Az intenzív edzések – például intervallumos vagy résztávos futás - kulcsa az, hogy a gyors szakaszokat tényleg erősen kell megfutni ahhoz, hogy kellően hatékonyak legyenek, majd elegendő pihenőt kell tartani, hogy azt követően ismét el tudd érni a szükséges tempót. Ügyelj arra, hogy legyen legalább hetente egy kemény edzésed, nem kell hosszú szakaszokat tempósan futni, ám, amit gyorsan futsz, azt viszont vedd komolyan.

3. Gyakoriság növelése

Milyen gyakran futsz hetente? Azaz igazság, hogy heti 2-3 futás az intenzív fogyás szempontjából kevés, ráadásul következetes edzésmunkára sem elegendő. Ha gyakrabban futsz, gyakrabban növeled a pulzusszámot, ezzel is serkentve az anyagcsere-aktivitást, növelve a naponta elégetett kalóriák számát. A fokozott, de jól felépített edzésmunkával jobban megelőzhetőek a sérülések, gyorsabb futóvá válhatsz és az állóképességed is jobb lesz.

zsírégetés, zsírégető edzés, futás kutyával,
Forrás: Getty Images

Azonban kezdetben mindenképpen az edzések hosszának növelésével és intenzitásával kezdj, majd pedig bővítsd az edzések számát eggyel, ha már komfortosnak érzed a nehezebb futásokat. A cél az ideális testsúly elérése és semmiképpen az ideális alatti, a túl vékony alkat hajlamosít a sérülésekre, túlzott izomtömegvesztés esetén az edzések minősége is romlik. Ha képes vagy elérni az egészséges testsúlyt, olyan előnyökre számíthatsz futóként, mint gyorsabbá válás, kevesebb sérülés és jobb teljesítőképesség.

Viszont, ha jelentős túlsúlyod van, akkor ne futással kezdj, hanem tempós gyaloglással, míg el nem éred azt a súlyt, amivel már futhatsz. Erről a témáról bővebben itt olvashatsz:

Ezeken kívül persze a pihentető alvás, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás és a táplálkozás is kulcsontosságú, ha fogyni szeretnél. Ezeket a zöldségeket például nyugodtan eheted: