Borítókép: 6 ultrafutó tipp, ami minden futó számára hasznos

6 ultrafutó tipp, ami minden futó számára hasznos

Forrás: getty images
Talán nem futsz ultrákat, de ha félmaratonokat vagy maratonokat igen, ezek a szabályok számodra is hasznosak:
  • Adj magadnak elég időt a felkészülésre. Ha valaki ultrafutó versenyre készül, bizony alaposan össze kell tenni az edzéstervet, ami sok esetben akár egy teljes évre szóló program is lehet. Persze, kisebb távoknál kevesebb időre van szükség, de akkor se gondold azt, hogy majd 1 hónap elég lesz. Mindig úgy válassz célversenyt, hogy arra biztonsággal tudj edzeni is.
  • A keresztedzés fontosságáról már rengetegszer írtunk, és nem véletlen. Fontos, hogy felkészítsd az izmaidat a terhelésre, és elég erősek legyenek ahhoz, hogy sérülésmentesen és hatékonyan teljesíthesd a kitűzött távot. Ráadásul azok miatt az izmok miatt is elengedhetetlen, amik a futásnál nincsenek használatban, hogy aktívak tudjanak maradni és egyensúlyban legyen a tested.

  • A regeneráció is épp ennyire fontos. Sokak szerint hülyeség a pihenőnap, pedig a nélkül nem létezik fejlődés (vagy maximum nagyon rövid távon). Ha egy megterhelő, hosszas edzésprogramot végzel, a testednek szüksége van a pihenésre, megfelelő alvásra és táplálkozásra és egyéb regenerációs módszerek bevetésére, hogy egészséges maradjon és persze a versenyre készen álljon!
  • Fuss változatos terepen! Nagyon jól fejleszt technikailag és izomzatilag is, hogy a tested többféle terheléshez szokik. Ez főként azoknak fontos, akik csak aszfalton nyomják: legalább heti egy alkalom terepfutást érdemes beiktatni az edzéstervedbe, mert erősíti a bokádat, javítja a futómozgásodat és persze abban is segít, hogy ne und el!

  • Ultrafutás alatt kiemelten fontos a frissítés, és az, hogy a táplálkozásod is rendesen fel legyen építve. Talán túlzónak tűnik, de ezt a fajta alaposságot kisebb távokhoz is érdemes átültetni, mert minél jobb, annál jobban megy majd a futás is! Ezt érdemes hosszasan tesztelgetni a felkészülés alatt, és jó, ha naplót vezetsz arról, milyen hatással voltak rád bizonyos ételek!

  • A hidratálás alapvető, mert akkor veszítesz vizet, ha hideg van, és úgy érzed, hogy nem. (Sőt, télen a száraz levegőben könnyen ki lehet száradni.) Azelőtt igyál, hogy szomjas vagy, és soha ne nagy adagokat, hogy ne lötyögjön a gyomrodban.

Ha még nem tartasz ott, de kacérkodsz a félmaraton vagy maraton gondolatával, íme egy kis olvasnivaló: