futás, edzés,

3 fantasztikus dolog, ami miatt kezdőként imádok télen futni

Forrás: Getty Images/ swissmediavision
Ne csak azért kezdj el most edzeni, hogy elbúcsúzz a bejglihájtól vagy a zserbópocaktól – fuss az egészségedért, az állóképességedért, az egészségesebb szív és érrendszerért. Kezdő futóként számomra a következő 3 dolog a legnagyobb pozitívuma a téli futásoknak.
Kezdő vagyok – a nagy hidegben is futhatok?

Sipos Fanni futóedző szerint, ha a kezdők azon csoportjába tartozol, akik pár hónapja már futnak kint, akkor a tested elkezdett hozzászokni a szabadtéri edzésekhez. ,,Ilyen esetben -10 fokig mehet a kinti futás egész télen, de fontos, hogy ha jön a nagy hideg, legyen rajtad extra réteg, és a sapka, kesztyű, sál is nagyon fontos. Ha viszont az újévi fogadalom vitt rá a futásra, akkor a szervezet még biztosan nincs kész a 0 fok alatti hőmérsékletre, így jobban jársz, ha megvárod a jobb időt – totál kezdőként a nagy hidegben való futás nagyon leterheli a testet, és megbetegedni is könnyebb.

A tél eddig elég jól alakult az időjárás szempontjából, ha azonban tényleg beköszöntenek a mínuszok, sokkal nehezebb lehet kezdőknek az edzés, így bátran iktass be több sétát, laza kocogásokat. Több réteg ruhában amúgy is elég nehéz már dinamikusan mozogni. Én azt javaslom, a futás után vegyél egy jó meleg zuhanyt, csak ez után nyújts le, és egy meleg tea is nagyon jót tesz a téli edzések után!”

Jobban bírom a mindennapokat

Éveken át féltem attól, hogy télen kint fussak – iszonyatosan fázós vagyok, mindig hideg kezem-lábam, és úgy éreztem, nem tudnék annyira felöltözni, hogy akár 1 percet is kinti futással töltsek. De tévedtem: alapos rákészüléssel és okos ruhaválasztással nagyon is élvezetes a dolog. Nem tagadom, az első pár hét nagyon nehéz volt, mert míg tavasszal és ősszel megállás nélkül le tudtam futni 5K-t, addig a hidegben sokkal többször kell sétát beiktatnom. De nem bánom, mert minden szempontból erősebbnek érzem magam: fizikailag sokkal többet bírok, mint korábban, 2 gyerek és kevés éjszakai alvás mellett sem vagyok holtfáradt nap közben, és ami a legjobb: amíg a családból sokan lebetegedtek, én kőszikla vagyok (lekopogom), és a hazahozott ovis bacik sem fognak ki rajtam. Nem beszélve arról, hogy a konditermek bezárásával most nincs lehetőségem elmenni és gyerek nélkül edzeni egy jót, így a futás jelenti az igazi énidőt számomra.

futni,edzeni,
Forrás: Unsplash/Miha Recar
1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

Elmúlt a nagyon gyakori torokfájásom

Én csak stressztoroknak hívom, amikor egy nagyon feszült időszakban rám jön egy több napos torokkaparás. Jó ideje megkeserítette ez az életemet, sokszor egy-egy dolog miatt képes voltam annyira felbosszantani magam, hogy a stressz így jött ki nálam. Aztán reménykedhettem, hogy nem alakul ki belőle torokgyulladás. Az elmúlt hónapokban azonban ennek nyoma sincs: amióta hetente kétszer kint futok a hidegben, úgy érzem, egy-egy ilyen alkalom úgy felpezsdíti a testemet, hogy minden, de tényleg minden bajom elmúlik. Most, amikor amúgy is szinte bezárva élünk, ezek a futások annyi boldogsárhormont termelnek, hogy utána egész nap a fellegekben járok – még ha alaposan ki is fáradok.

Most jobban élvezem a futást, mint eddig bármikor

Nyáron nekem kínszenvedés a nagy melegben futni, télen viszont – bár gyakrabban pihenek futás közben - sokkal optimálisabbnak érzem ezt a mozgást a szervezetem számára. Ez állítólag nem véletlen: ha hiszed, ha nem, a hideg időjárás az ideális feltétel a futáshoz - mondja Tom Holland fiziológus, sportteljesítmény coach, a The Marathon Method szerzője. A szakember szerint ugyanis minél hidegebb az idő, annál kevesebb hőterhelés éri a testet, ami jelentősen megkönnyíti a futást. A forró és párás idő szerinte a legterhelőbb a szervezet számára, azért is tartják a legtöbb maratont októberben és novemberben.