"Törés ide vagy oda, egyelőre állom a sarat"- Táplálkozási tippek sérült futóknak

"Törés ide vagy oda, egyelőre állom a sarat"- Táplálkozási tippek sérült futóknak

Két hete törtem el a csuklóm a Bükkben. Megijedtem nagyon, hogy ismét hosszú hetekre kénytelen leszek mellőzni a futásokat. Talán érthető, hogy miközben gipszelték a karomat, már arról kérdezgettem az orvost, hogy futhatok-e így? Ő persze nevetett és annyit mondott, hogy saját felelősségre mindenképpen.

Aztán két nappal később végül megműtötték, mert az elmozdult csontokat nem sikerült a pontos anatómiai helyükre visszaigazgatni (ne akarjátok a részleteket hallani arról, hogyan zajlik a törött csontok visszaigazgatása) és instabil volt a törés. Hétfőn este került sor a műtétre, fémlemezzel rögzítették a csontokat, két éjszakát töltöttem emiatt kórházban. Baromira szenvedtem, mert első alkalommal kerültem kényszerűen távol mindkét gyerekemtől. Szerencsére mindenki jól viselte ezt a helyzetet, segítségünk is volt a gyerekek apai nagymamája, Márti személyében, szóval nekem nem volt más dolgom, csak kipihenni a sérülés okozta sokkot.

Bár az igazat megvallva, onnantól kezdve, hogy feltápászkodtam a földről és realizáltam, hogy eltört a karom, nem sok igazán kellemetlen momentumot tudok megemlíteni. S honnan tudtam, hogy eltört: pattant egyet a csuklóm, abban a pillanatban, hogy ráestem, na az volt a csont törése. A műtétet végző doktornő nagyon hamar biztosított róla, hogy fussak nyugodtan, csak arra ügyeljek, hogy ne essek el újra. Mi sem egyszerűbb ennél – gondolhatnánk – de azért van most bennem egy pszichés blokk és egyelőre nem merek terepre menni, mert tudom, hogy sár és most ismét hó borít mindent, ezek miatt a körülmények miatt pedig nem biztos, hogy minden lépés kiszámítható és stabil.

Most napsütéses langy meleg tavaszi erdőre vágyom, nem pedig a latyakos, csúszós ösvényekre.
Most napsütéses langy meleg tavaszi erdőre vágyom, nem pedig a latyakos, csúszós ösvényekre.

Összesen 7 napot hagytam ki. Egyelőre aszfalton futok, de keresem a szintes útvonalakat. Ezt a hetet már rendesen végigedzettem, közel 70 km került az edzésnaplómba. Futottam intenzívet és hosszabbat is. Mindegyik aránylag jól ment, nem zavart a sérülésem. Ráadásul mindeközben a súlykontrollt sem veszítettem el, sőt ellenkezőleg tovább tudtam fogyni, mert tudatosan csökkentettem az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget. Ennek főleg azon a héten volt jelentősége, amikor nem mozogtam semmit. 160 grammot fogyasztottam naponta, lassú és gyors szénhidrátokból, nyilván ahogyan eddig, többet lassúból. A táplálkozási kérdésekben állandó segítőm, MacPherson Éva egészség és táplálkozás terapeuta erről a helyzetről azt mondja:

„A testsúlykontroll akkor is működik, ha valaki éppen akadályozva van a sporttevékenységében. Mert ha van egy stabil rutinja, amit hozzá lehet igazítani az új szituációhoz, akkor nem csak, hogy nem hízik el, hanem még fogyni is tud. Persze mindez feltételezi az alapjáraton rendszeres sportot, hiszen ez segíti, hogy a szervezete, az anyagcseréje akkor is jól működjön, ha kényszerpihenőn van.”

Egyelőre sár-, hó- és persze jégparám van. Remélem hamar oldódik ez a blokk bennem.
Egyelőre sár-, hó- és persze jégparám van. Remélem hamar oldódik ez a blokk bennem.

Viszont most, hogy újra futok, kicsit én is újra engedékenyebb vagyok magammal. Két és fél hónapja művelem a táplálkozásnak ezt a módját és mindenféle fegyelmezettség ellenére, ma már látom, hogy alkalmanként abszolút beleférnek számolatlan tételek is. Egy-két darab keksz például, amit csak úgy megkívánok, vagy egy „rendesen” elkészített cukrász vagy házi süti vagy néhány pogácsa. Mert nem ezeken az alkalmanként elfogyasztott finomságokon múlik a súlytöbblet, hanem azon, ha minden nap, minden étkezésnél megjelennek a többlet fogyasztások. Erről sikerült leszoktatnom magam, azt gondolom, hogy végleg. Megismerni az élelmiszerek szervezetre gyakorolt hatását, szerintem nagy fegyvertény abban, hogy valóban olyan ételeket fogyassz, amivel támogatod és jól lakatod magad. De mint amatőr sportolót is segít ez a táplálkozási forma. Egyik futóismerősöm érdeklődött, mit éreztem a bükki futásomon azt követően, hogy előzőleg csak lassú szénhidrátokkal töltöttem fel. Azt kell mondanom, hogy amióta így étkezem sokkal stabilabb az energiaszintem bármilyen helyzetben. Ha kifejezetten a futásokat kell elemeznem ebből a szempontból, akkor is azt tudom megállapítani, hogy bármilyen típusú futásnál kevesebb az extra energiaigényem mozgás közben. Vannak edzések, amelyek során nyilván egyáltalán nem frissítek, csak mondjuk előtte és vannak olyanok, amelyeknél szükség van folyadékra vagy valamilyen szénhidrát tartalmú italra, ételre. De ilyen alkalmakkor is gyakran működik a minimál frissítés elve. A szombati 2 órás nem túl intenzív, de aránylag szintes futásom során összesen 3,3 dl vizet fogyasztottam úgy, hogy az edzés végére sem éheztem el, nem korgó gyomorral és totál lemerülten fejeztem be a futást, hanem jó érzésekkel, energetikailag stabil állapotban. Erről az edzőm, Jakus Béla korábban azt mondta:

„A zsíranyagcserét nagyon jól fejleszti, ha nem viszünk be szénhidrátot néhány órás edzés során. A szervezet észleli, hogy nincs szénhidrát és elkezdi a zsírsavakat bontani. Profi kerékpárosok edzésen 4-5 órát tekernek alacsony intenzitáson frissítés nélkül, illetve csak folyadék bevitellel. Emellett lemeríti a glikogénraktárakat is és a visszatöltés után magasabb szintre tölt vissza a szervezet. Nekünk célunk, hogy minél nagyobb glikogénraktárakkal rendelkezzünk. Szóval 3 óra körül simán lehet futni csak vízzel… De persze csak fokozatosan kell ezt is csinálni és odafigyelve arra, hogyha jön az eléhezés, akkor együnk rögtön, mert nem az a cél, hogy szédelegjünk a hegyen és sérüljön az edzésmunka.”

MacPherson Éva, egészség és táplálkozás terapeuta, legfőbb segítőm, már ami a táplálkozási tanácsokat illeti.
MacPherson Éva, egészség és táplálkozás terapeuta, legfőbb segítőm, már ami a táplálkozási tanácsokat illeti.

Ugyanerről a témáról kérdeztem Évát is, aki kicsit másként és részletesebben, de gyakorlatilag ugyanezt a magyarázatot adta:

Ennek az élettani háttere az energia-felhasználással magyarázható futás közben. Ha biztosítjuk, hogy mindhárom energiaforrás maxra van töltve, azaz

  1. a vérben van elég friss glükóz, ami éppen energiává alakul (ez pl. az edzés előtt megivott gyümölcslé),
  2. a glikogénraktárak: tehát nagy mennyiségben van a glikogén a májban és az izmokban, ami szükség esetén vissza tud alakulni glükózzá, és így energiát tud nyújtani, ezt biztosítjuk a lassú CH töltéssel (meg persze kell, hogy legyen elegendő izomszövet, ami a raktárat adja),
  3. a zsírszövet pedig általában adott mindenkinél.

Persze a pulzusszám és a terhelés milyensége befolyásolja, hogy mikor, milyen arányban oszlik meg az energia felhasználása a 3 forrás között. Ugyanakkor a vérben lévő glükóz gyorsan elhasználódik, a zsírszövetből pedig korlátozott a felhasználhatóság. Tehát ebből következik, hogy a glikogénraktáraknak kulcsszerepe van a stabil energiaellátásban. Ezt a forrást kell nagyon megerősíteni.

Amikor szabályosan visszük be a napközbeni étkezésekkel a lassú CH-t, akkor nap, mint nap töltjük a glikogén raktárakat. Ha valaki szénhidrátot eszik, megemelkedik a vércukorszintje. Ennek következményeként megemelkedik az inzulinszint is a vérében, ez egy feltétlen reflex, az inzulin segíti, hogy a glükóz bejusson a sejtfalon belülre, és ott megvalósuljon az energiatermelés. Ez az energia tud vagy azonnal felhasználódni, vagy elraktározódni glikogén formájában. A kulcs abban van, hogy kontrollálni kell az inzulinszint emelkedését. (Ezt tudjuk megvalósítani a meghatározott mennyiségben, időben és minőségben bevitt CH-val.) Ugyanis, ha túl magasra ugrik ki az inzulinszint, mert egyszerre túl sok, és túl gyors felszívódású CH-t ettünk (az inzulin a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta sejtjei által termelt hormon), akkor utána hirtelen fog leesni a vércukorszint, mert gyorsan besöpri a vérből a glükózt a sejtfalon belülre. A vércukorszint leesése viszont aktiválja a glükagon hormon termelését, ami szintén a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinél termelődik, de az alfa sejtek termelik. Hatásmechanizmusa teljesen ellentétes az inzulinéval. Élettani feladata, hogy a glikogént visszaalakítsa glükózzá, ezzel stabilizálja a vércukorszintet. Gyakorlatilag, ha valaki úgy étkezik, hogy rendszeresen magas az inzulinszintje, akkor rendszeresen aktiválódik a glükagon termelés is, és folyamatosan ürülnek is kifelé azok a glikogénraktárak, amiket a CH bevitelével tölteni akart. Ha valaki szabályozottan fogyaszt szénhidrátot, megfelelő mennyiségben lassút, akkor ezt el lehet kerülni, vagy legalább is minimalizálni. Ezért érzel magasabb energiaszintet futáskor: tele vannak a glikogénraktárak, és közben stabil a vércukorszinted is.”

Szerintem nagyon érdekes ez a magyarázat, de még érdekesebb megélni mindezt napi szinten. Én mindenkit bátorítok arra, hogy próbálja ki akárcsak egy-két hétig ezt a fajta étkezési rendszert és hihetetlen változásokat fog magán tapasztalni. Jelen pillanatban egyetlen kg választ el az áhított célsúlytól, amit terveim szerint két héten belül szeretnék elérni. Ezzel körülbelül a vállalt 12 hetes intervallumon belül leszek.

Olvasd el ezt is!
Technikás ösvény fóbiám is van, pedig mindig jól boldogultam bármilyen terepen.
Technikás ösvény fóbiám is van, pedig mindig jól boldogultam bármilyen terepen.

Addig is csinálom tovább az edzéseket, ráadásul jövő vasárnap, ha minden jól megy, nekiveselkedek egy újabb versenynek. Ezúttal a Vértesbe megyek futni. Nem mondom, van bennem némi bizonytalanság az indulásommal kapcsolatban, pár napon belül kiderül, hogy bevállalom-e így.

Tovább olvasok
Szőnyi Ferenc októberben egy 20-szoros Ironmannek vág neki, ahol cél a világcsúcskísérlet

Szőnyi Ferenc ultratriatlon világbajnok mindig újabb és újabb, a hétköznapi ember számára felfoghatatlan megmérettetésekre nevez be és többségüket meg is nyeri. A Racemachine becenevet viselő komáromi sportoló októberben Mexicóban, a Decaultratri World Cupon nagy ambíciókkal áll rajthoz. Egy 20x Ironman versenyen indul, ahol nemcsak első helyezett szeretne lenni, de a világcsúcsot is megkísérli megdönteni.

Zöld emblémát a futóversenyeknek!

Hét évvel ezelőtt, 2012-ben rendezték meg az első olyan futóversenyt Magyarországon, amelyen már nem volt eldobható pohár a frissítő pontokon. A Terep 100-as volt ez a verseny.

A tíz legnagyobb hiba, amit a sportolók elkövetnek az étkezésben

A sportolóknak a szokottnál is fontosabb, hogy helyes étrendet kövessenek, és mindig megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyenek be a szervezetbe a rengeteg edzés miatt. Nemrég azonban elkészült egy lista a klasszikus hibákról, amiket ők is elkövetnek - érdemes tanulni belőle!

Immuntuning - így kerülöm el a betegségeket évek óta az őszi-téli szezonban

Ahogy beköszöntött az ősz, abban a pillanatban megszaporodtak a környezetemben a beteg, náthás emberek, és sokan panaszkodnak arra is, hogy nincs energiájuk.

Te ne kövesd el! - kezdők hibái, haladók tévedései

Gusztos Péter, a Suhanj! Alapítvány társalapítója 55 maratonnal a háta mögött összeszedte azokat a hibákat, amelyeket kezdőként elkövetett, de azokat is, amelyekkel haladó futóként küzdött meg... hogy neked már ne kelljen!

A szezon befutója: a Saucony új futócipőjét teszteltük!

Főszerkesztőnk kipróbálta a Saucony Ride Iso 2-t, és el is mondja, hogy tetszik neki!

Még mindig futtában

Légy mindig hálás azért, amit megad a tested számodra, hálás minden nap, hogy futhatsz.

Kutyás akadályfutás – verseny vagy buli? Így látja egy elit akadályfutó

A Hard Dog Race 2016-os indulása óta töretlen sikernek örvend az aktív életet élő kutyások körében, sajátos módon egyesíti az akadálypályás és a kutyás terepfutó-versenyek kihívásait. A kutya és az ember együtt győzi le az akadályokat, büszkeségük is közös és egy felejthetetlen élménnyel lesznek gazdagabbak.

Őrületes idővel megdőlt a félmaratoni világcsúcs

Vagyis, nem csak úgy megdőlt, a kenyai Geoffrey Kamworor futotta meg.

Szuper a növényi étrend, de vigyázz, nehogy EZ a tápanyag lemaradjon a tányérodról!

Egyre többen választják ezt a fajta táplálkozást az egészségük vagy a húsfogyasztás visszaszorítása miatt. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a legfontosabb tápanyagokat bevidd a szervezetedbe, ha ugyanis ez nem történik meg, akkor a növényi étrend bizony káros is lehet.

Jordan Hasay elárulja, mi a maratoni felkészülés 4 legfontosabb eleme

Jordan Hasay az Egyesült Államok 2. leggyorsabb nője, aki valaha maratont futott. És ne hidd, hogy ő már mindent tud: a mai napig tanulja, hogyan lehet a lehető legtökéletesebben felkészülni a közel 43km lefutására.

Ezzel az 50 egészséges élelmiszerrel megmenthető a Föld!

Egyre többen hívják fel a figyelmet a Föld érdekében történő tudatos élelmiszerfogyasztásra. Nemrég el is készült annak az 50 tápláló élelmiszernek a listája, amelyek fogyasztása az emberi szervezet, termesztése pedig a bolygónk számára volna kedvezőbb a jelenleg szinte egyeduralkodó alapanyagokhoz képest.

Transalpine Run: ízelítő egy kultikus verseny világából

15-ik alkalommal rendezték meg azt a több napos, az Alpokon keresztül vezető, páros, magashegyi terepfutóversenyt, amelyen egy különös véletlen folytán magam is rajthoz állhattam.

Szuperjó hír! Bezöldül az NN Ultrabalaton

Ma derült ki, hogy az Ultrabalaton a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvénye lesz, méghozzá 15 ezer indulóval!

Kérek még egy kicsi terhet, hátha elbírom - a Kör felkészülés margójára

Ismét hosszú felkészülés finishéhez közeledek és bár közel sem érzem azt, hogy minden ideális és az elvégzett munka hibátlan, ennél többet, ha lenne még időm sem igen tudnék beletenni. 17 nap múlva rajtolok a Körön.

Néha kell egy kis fun run!

Fontosak a célok, kellenek a kihívások, de olykor jó azért menni egy-egy futórendezvényre, hogy nagyokat nevess, élvezd a futást és szórakozz egyet!

Jöhet egy brutál kardióedzés? Akkor vedd elő az ugrálóköteledet!

Jó ideje porosodik már az edzőtáskád alján az ugrálóköteled? Akkor most itt az ideje, hogy levedd a feketelistáról, és ismét az edzéstervedben legyen a helye!

Napi két edzés – nem csak profiknak!

Az élsportolók között gyakori a napi két edzés, a hobbifutók körében azonban igen ritka. Pedig számos előnye van annak, ha beiktatsz két futást a napjaidba.

Félmaraton: Mielőtt belevágnál…

Rajta van a bakancslistán? Kacérkodsz a gondolattal, hogy lefutod? Mielőtt belevágnál, az ENSPORT kiemelt futóedzője, Szilágyi Tibi elárul pár fontos tudnivalót!

Podcast
Szakértőink
Kérdezz szakértőinktől!

Mindegy, hogy edzéssel, táplálkozással, fogyással, futóruházattal, cipőkkel kapcsolatban vagy bizonytalan, a legprofibb szakemberek készen állnak, hogy megválaszolják a kérdéseidet, és segítsenek neked jobb futóvá és sportolóvá válni!

Csanya

terepfutásfutás

Terepfutóként, versenyszervezőként és a Terepfutás.hu alapítójaként is ismerhettek. Sokak szerint egyszemélyes felelőse vagyok a versenyeimen rendszeresen ismétlődő esőnek, sárnak, kánikulának (ez természetesen alaptalan pletyka csupán). Másfél évtizedes terepfutó (és esőtáncos) múlttal várom kérdéseiteket. 

Kérdezek tőle

Frányó Eszter

táplálkozássporttáplálkozásétrenddiéta

A táplálkozásnak önmagában nincs teljesítményfokozó hatása, de ha nem megfelelően viszed be a tápanyagokat, azzal nagyban ronthatsz a teljesítményeden. Dietetikusként az a célom, hogy kihozzam belőled a maximumot, méghozzá olyan személyre szabott tanácsokkal és étrenddel, amiben nem hagyom figyelmen kívül azt sem, hogy mi a kedvenc ételed. Fordulj hozzám bizalommal.

Kérdezek tőle

Fülöp Tibor

futáspulzuskontrollteljesítménydiagnosztikakerékpárhegymászás

Az edzőképzést és teljesítménydiagnosztika képzést Németországban végeztem. A LifeLike Egészségügyi és  Mozgásdiagnosztikai Központ sportlabor vezetőjeként elsősorban állóképességi sportolók sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikájával, valamint személyre szabott edzéstervezéssel foglalkozom. A Testnevelési Egyetemen a kerékpáros edzőképzés szakvezetője, 2002 óta szaktárgyi oktatója vagyok. Szabadidőmben hegyivezetőként és barlangkutatóként tevékenykedem.

Kérdezek tőle

Gadányi Bálint

maratonmaratoni felkészülésfutás

Pécsen végeztem testnevelő-edző szakon. Gyerekkorom óta sportolok. Több sportágat is versenyszerűen űztem. A leghosszabb időt atlétaként töltöttem el. Magasúgróból lettem középtávfutó, majd a hosszabb utcai versenyek kezdtek el érdekelni. 2009-ben egy komoly betegségből való felépülés melléktermékeként a triatlonban kerestem a megújulást. Azóta 9x teljesítettem az ironman távot. Legjobb maratoni időm: 2:54, a legjobb ironman időeredményem pedig: 9:48. 

Kérdezek tőle

Garas Attila

triatlonfutás

Triatlon és futóedző vagyok. Évek óta állóképességi sportolókkal foglalkozom, legyen az triatlonista, terepfutó, vagy éppen kerékpáros. Sporttudományos alapokon álló versenyfelkészítéseim középpontjában mindig a sportolóim és a céljaik állnak. Hiszem, hogy a felnőttkori sport, is űzhető magas szinten, optimális időkihasználással, egyensúlyban az élet más területeivel. Évek óta publikálok szakmai lapokban, és több tudományos kutatásban is részt veszek. Folyamatos önképzésemnek köszönhetően én voltam hazánk első IRONMAN licensszel rendelkező triatlonedzője, és két éve én írom a Balaton átúszás felkészítő edzéstervét is.  

Kérdezek tőle

Janota Zoltán 'Johnny'

triatlonTRXspinningtáplálék-kiegészítők

A triatlon az életem fontos része több mint 26 éve. Ez idő alatt szerzett 13x ironman finisher-, 2x féltávú-, és 5x Somogy Megyei Duatlon Bajnoki címemmel rengeteg értékes tapasztalatot szereztem a fizikai és mentális felkészülésben. Kétdiplomás edzőként, Spinning- és TRX oktatóként segítem sok sportoló, vállalatvezető és átlagember minőségi sportolását, céljaik elérését itthon és külföldön. A BioTechUSA állóképességi szakértőjeként, cikkíróként és tesztelőjeként a táplálék-kiegészítők világában is igyekszem hatékony támogatást nyújtani mindenkinek.

Kérdezek tőle

Kiss Áron

futáskiegészítő edzéscore edzés

Erőnléti edzőként hat sportág versenyzőivel foglalkozom egyéni- és csapatszinten egyaránt, a hobbisportolóktól a kétszeres olimpiai bajnokig. Négy éven keresztül dolgoztam egy labor szakmai vezetőjeként, ahol több száz sportoló felméréseit elemezve gyűjtöttem tapasztalatot döntően állóképességi sportokban.  Mindig is érdekelt, hogy milyen változtatásokkal nyújthat valaki jobb teljesítményt, vagyis melyek azok a tényezők, amelyek gátolhatják egy még jobb eredmény elérésében.  Aktív sportolóként a módszereket természetesen magamon is lelkesen tesztelem, legyen szó futásról, kerékpárról vagy általános erőnlétről. A futás több mint húsz éve része az edzéseimnek, elsősorban a 10km körüli versenytávokat kedvelem.  Az adidas Runners csapatával tapasztalatainkat felhasználva törekszünk arra, hogy edzéseinken minden résztvevő saját szintjén a legtöbbet profitálhassa, hatékonyan és egészségesen haladhasson tovább céljai felé.

Kérdezek tőle

Kis-Soós Zsanett

futásfutótechnikafutás várandósság alatt

Hazánk legrégebbi egyesületének, a Magyar Athletikai Club tagjaként, többszörös korosztályos magyar bajnokként, válogatottként és amerikai egyetemi sportösztöndijasként a versenysportban szereztem meg a legfontosabbat, ami az futáshoz szükséges lehet: a tapasztalatot. A legjobb félmaratoni időm: 1:17, és erre nagyon büszke vagyok. Az edzősködés, és az amatőr futókkal való foglalkozás alapjait már a Margitszigeti Atlétikai Club, illetve a NIKE Futóklub keretein belül sajátítottam el. Amikor kamaszkoromban elkezdtem futni, sokan egyszerűen nem értették, hogy miért ragadok nap mint nap futócipőt. Mára szerencsére változott a világ, sokszor ugyanezek az emberek keresnek fel, hogy segitsek nekik a fejlődésben, továbblépésben. Hihetetlenül jó érzés, hogy aktív részese lehetek annak a folyamatnak, amikor az "unalmas, monoton, értelmetlennek" tartott futás lassan-lassan trenddé, menővé, divatossá válik.

Kérdezek tőle

Liebscher László

regenerációpulzusvarianciaéletmódalváswearables

Liebscher László vagyok. Világéletemben a kihívások vonzottak, emiatt kezdtem el foglalkozni a pulzusvarianciával és a regenerációval. 4 éve foglalkozom napi szinten pulzusvariancia elemzéssel és (amatőr, félprofi és profi, elit) sportolók stressz-regenerációs profil- és életmód elemzésével. Én magam maratoni távokat futok, azokra készülök. Rendszeresen tartok konferenciákon, edzőképzésekben, szakmai fórumokon, egyetemeken előadást a regeneráció központú edzésterhelésről és a regeneráció fontosságáról, mérhetőségéről. Pulzusvariancia témakörben zárt és nyílt képzéseken igyekszem a tudásmegosztásban is aktívan részt venni.

Kérdezek tőle

Lőrincz Olivér

ultrafutásterepfutásfutáskerékpár

Testnevelő és kerékpáros mesteredző vagyok. Az utóbbi bő 10 évben már a futásban mélyültem el igazán. Én magam is aktívan terepfutok, többek közt az utóbbi 10 évben megszakítás nélkül részt vettem az UTMB valamelyik versenyén. Edzői karrieremben az 5x megnyert Spartathlonra és a 24 órás világbajnoki címre vagyok a legbüszkébb.

Kérdezek tőle

Lubics Szilvia

futásultrafutásmotiváció

Lubics Szilvia vagyok, 3 kamasz srác anyukája, fogorvos, ultrafutó. 7 éve indulok 200 km-nél hosszabb versenyeken, főleg aszfalton versenyzek. 3-szor nyertem Spartathlont, egyszer Milano- Sanremot, ami Európa leghosszabb futóversenye. Nyolc 24 órás versenyem közül, egy kivételével mindig 200 km fölött futottam. 6 és 12 órás futáson tartom az országos csúcsot. Bár a futás nagyon fontos az életemben, imádom a munkámat és a legbüszkébb a családomra vagyo

Kérdezek tőle

MacPherson Éva

táplálkozásinzulinrezisztenciatermészetgyógyászatétrend

Egészség és táplálkozás terapeutaként az egészségmegőrzés természetes módjaiban és az IR életmódban szeretnék segíteni. Készen kapott tervek helyett gondolkozni tanítalak meg!

Kérdezek tőle

Markocsán Sándor

futásmaratonversenyzés

Többszörös magyar korosztályos, és mezei csapatbajnok futó voltam. Legjobb eredményeim: 5000: 14:05, 10000: 29:17. (van még 2:39-es maratonom is, ami csak azért is különös, mert 17 (!) évesen futottam). A Nike Futóklub edzője vagyok, de sok egyéni tanítványom is van a #sanyoszistallo égisze alatt.

Kérdezek tőle

Pulay Szilvi

személyi edzéscore edzéskiegészítő edzésaerobik

Tapasztalatból tudom, hogy a testmozgás nem csak a testet, de a lelket is felüdíti. Kezdetben 3-4 éven át az alakformáló aerobik edzések jelentették számomra a fő csapásirányt, jelenleg ezek mellett rendszeresen tartok köredzést, funkcionális tréninget. Szerintem fontos, hogy a havi edzésprogram kiszámítható, de változatos legyen. Fontosnak tartom a helyes táplálkozást, hiszen elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így szívesen adok tanácsot ebben a témában is.

 

Kérdezek tőle

Rajnay Kata

gyógytornászkinesio tapemanuálterápia

Gyógytornász, manuálterapeuta, SMR-, Kinesio tape terapeuta vagyok. 2010-ben végeztem el az egyetemet, és saját sportmúltamból és a korábbi sérüléseimből adódóan a sportrehabilitációval kezdtem foglalkozni és abban az irányban kezdtem fejleszteni is magam. Az utóbbi években rengeteg futó-, triatlon-, fitnesz- és strandröplabda rendezvényen fordultam meg, mint terapeuta. Ebből adódóan rengeteg olyan hobbi-és élsportolóval találkoztam és találkozom azóta is nap mint nap, akiknek akut vagy éppen hosszú ideje fennálló, krónikus panaszaik vannak. Szeretnénk a lehető legtöbb sportembernek segítséget adni a bemelegítés-, a helyes edzés kivitelezés- és a megfelelő levezetés területein. Ebben lehetek segítségedre csapatommal, akik válogatott szakemberek a prevenció, rehabilitáció-, sportspecifikus rehabilitáció és a megfelelő ergonómia, ezáltal az újra sérülés megelőzésének témáiban.

Kérdezek tőle

Sipos Fanni

Futásfutómozgásfutótechnikakezdő futók

Szerencsés vagyok, mert szülés után visszatért kismamától – 3 órás maratonistán át- ultrafutók felkészítését vittem már végig. A munkám így igazán változatos, más és más kihívásra lelek a különböző edzéstervek írásában. Tanulmányaimat /Testnevelési Egyetem-Humánkineziológus/ a gyakorlatban is alkalmazom, több ezer teljesítménydiagnosztikai vizsgálat van a hátam mögött. Nagy segítség a felkészülésben a sporttudományos szemlélet. Edzőként nagyon fontosnak tartom, hogy a modern eszközök mellett a régi iskolát is tudjuk alkalmazni. A laptop - online edzésterv világából ki kell tudni lépni, és a pálya mellett kiolvasni azokat amit a görbékből nem lehet. Hiszen a mozgás és a technika javításához szükséges a személyes edzői jelenlétem.

Kérdezek tőle

Szántó Nelli

személyi edzéstriatlonfutásamatőr futás

Gyermekkorom óta a sport határozza meg az életem. 12 évig versenyeztem triatlon és országúti kerékpár sportágakban, majd az egyetemi évek beköszöntével felhagytam az élsporttal, de a mozgás szeretete továbbra is a mindennapjaim része maradt. A Testnevelési Egyetem testnevelő-úszó és triatlon-edző, illetve testnevelő-gyógytestnevelő szakain szereztem meg diplomáimat. Jelenleg személyi trénerként, azon belül főleg amatőr futók és triatlonosok edzőjeként tevékenykedem. Remélem, hogy a segítségemmel minél többen megtapasztalják az élményt, hogy milyen felelmelő érzés, amikor elérhetetlennek tűnő álmokat váltunk valóra önmagunk leküzdésével.

Kérdezek tőle

Szilágyi Tibi

futásterepfutásultrafutás

12 éve dolgozom futóedzőként. A Sportlabor mellett több mint hét évig voltam a tatai Nike Futóklub edzője, majd a Tatai Atlétikai Klubnál folytattam a munkámat. 2016-tól az Ensport színeiben segítem a futni vágyókat személyre szabott edzéstervekkel és tanácsokkal. A teljesítményfokozásnak mind az elméleti, gyakorlati és emberi összetevőit ugyanúgy fontosnak gondolom, így mindhármat szem előtt tartva próbálom futóimmal együtt, közösena legtöbbet kihozni belőlük. Számomra a sport sohasem lehet teher, csupán eszköz önmagunk megvalósításához, és saját korlátaink legyőzéséhez.

Kérdezek tőle

Vajda Zsuzsa

futásfutótechnika

Középiskolás korom óta szeretem a futást, komolyabban az egyetemi éveim alatt kezdtem el edzeni. A futás szakmai részével 2005 óta foglalkozom, edzőm, Dr. Török János hatására, aki kiváló szakember és nagyszerű pedagógus. A Brescia Maratonon elért 2 óra 44 perces eredményemre vagyok a legbüszkébb. A Margitszigeti Atlétikai Club és Nike Futóklub edzőjeként célom a lehető legtöbb emberrel megszerettetni ezt a sportot.

 

Kérdezek tőle

Zsirai Eszter

erőnléti edzésstretchinggyerek tornaakadályfutás

2010-ben végeztem a Testnevelési Egyetem testnevelő tanár-rekreáció szakán. Egyetem után úszásoktatással foglalkoztam és elvégeztem a középfokú triatlon edzői tanfolyamot. Gyermekkoromban versenyszerűen triatlonoztam, ezután számos akadályfutó versenyen értem el előkelő helyezéseket. Mára már a sport csak hobbi, de a Träningben és egy óbudai iskolában testnevelő tanárként a mai napig a sport az életem. Továbbra is célom, hogy megszerettessem a sportolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.

Kérdezek tőle

Zsirai Milán

erőnléti edzésszemélyi edzésfutótechnikatriatlon

Erőnléti edzőként tevékenykedem a Träningben. 2014-ben végeztem a Testnevelési Egyetemen, ezután kezdtem meg az edzői pályafutásomat. 12 évig versenyszerűen triatlonoztam és számos nemzetközi versenyre eljutottam válogatott színekben. TF-es tanulmányaim mellett tagja voltam a TFSE atlétika szakosztályának középtávfutóként. Az aktív versenyzést azóta abbahagytam, ma már csak hobbi szinten sportolok. A gyakorlati tapasztalataimat és elméleti tudásom szeretném átadni a lelkes mozogni vágyók számára.

Kérdezek tőle

Ne maradj le a legfrissebb hírekről

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig azonnal értesülj mindenről.

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem